Actualitat

Es presenta la ruta de l'aviació republicana al Penedès

La Ruta del Vesper de la Gloriosa amplia les propostes de turisme cultural sobre la Guerra Civil

Elena Cuesta
16 de desembre de 2011
'3a Esquadrilla de Xatos' al camp dels Monjos durant la batalla de l’Ebre -  ADAR – Antonio Nieto Sandoval
'3a Esquadrilla de Xatos' al camp dels Monjos durant la batalla de l’Ebre - ADAR – Antonio Nieto Sandoval
El Consell Comarcal de l'Alt Penedès acaba de presentar el projecte de senyalització de la Ruta del Vesper de la Gloriosa, la ruta de l'aviació republicana al Penedès durant la Guerra Civil i que s'ha dut a terme en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Penedesencs, el Vinseum i la Subdirecció General de Memòria i Pau de la Generalitat.

La Ruta del Vesper de la Gloriosa forma part d'un projecte més ampli de recuperació dels itineraris de la memòria democràtica al Penedès, que inclou també la Ruta de Defensa de la Costa —amb búnquers i antics punts de defensa— i la Ruta del Front —el front de guerra va estar durant tres dies al Penedès abans de la caiguda de Barcelona, i la resistència a l'Ordal va permetre que molts refugiats tinguessin temps de fugir a França. Les altres dues rutes han estat impulsades pels consells comarcals del Garraf i el Baix Penedès, respectivament.

A la Ruta del Vesper de la Gloriosa s'han senyalitzat quatre aeròdroms: els Monjos, Pacs-Vilobí, Sabanell i Santa Oliva. La presència d'aeròdroms va convertir el Penedès en objectiu destacat dels bombardejos franquistes (més de 300). Per protegir-se dels bombardejos, als camps d'aviació i als nuclis de població propers es van construir refugis, que també s'han localitzat —en alguns casos amb georadar— i s'han senyalitzat. A més d'aeròdroms i refugis, la Ruta del Vesper de la Gloriosa inclou l'escola de pilots de Lavern i un monòlit en honor a les víctimes dels bombardejos a l'estació de ferrocarrils de Sant Vicenç de Calders —el ferrocarril i les fàbriques de municions eren els altres grans objectius dels bombardejos.

El mapa de les rutes
A principis d'any es publicarà un mapa guia gratuït per a cadascuna de les tres rutes, per tal que les persones interessades puguin identificar els indrets. Ara per ara ja s'han instal·lat tots els plafons explicatius i la informació de cada plafó es pot ampliar consultant el web www.aviacioiguerracivil.com. La senyalització dels indrets de la memòria democràtica segueix uns mateixos criteris a tot el territori de Catalunya.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto