Actualitat

Expectació per les restes del Rec Comtal a les Glòries

Les excavacions a la cruïlla entre Dos de Maig i la plaça de les Glòries de Barcelona han tret a la llum un pont, escales i una casa de distribució de l'aigua.

Redacció
9 de març de 2016
El rec Comtal, que abastia la ciutat de Barcelona amb l'aigua provinent del Besòs
El rec Comtal, que abastia la ciutat de Barcelona amb l'aigua provinent del Besòs
Els arqueòlegs ja tenien constància de l'existència de restes d'un tram de l'antiga canalització del Rec Comtal ubicades al subsòl de la plaça de les Glòries de Barcelona. Però el resultat de les darreres prospeccions ha agafat per sorpresa els estudiosos. Les excavacions que s'han fet a la cruïlla entre el carrer Dos de Maig i la plaça ha tret a la llum un pont, escales i una casa de distribució de l'aigua. A més, al seu voltant, hi han aparegut les restes de dos trams del canal de diferent amplada que estarien vinculades al canal original del segle X. Els arqueòlegs han d'acabar de datar les restes, però es mostren expectants per les noves línies d'investigació que se'n puguin derivar.

Les beceroles del Rec Comtal és remunten a l'època romana. En època de l'emperador August, Barcino (Barcelona) es nodria de l'aigua del riu Besòs a través d'un aqüeducte soterrat —d'uns 60 centímetres d'amplada— que naixia a Montcada. L'estructura va funcionar fins al segle X, quan va ser substituïda pel rec Comtal, més ample i obert. La nova canalització resseguia bona part del traçat romà i arribava fins a Ciutat Vella i el mar. L'any passat, els ajuntaments de Barcelona i de Montcada i Reixac i la Fundació Agbar han impulsat un projecte per recuperar el rec Comtal, diluït entre l'amalgama urbana de l'àrea metropolitana. D'aquesta manera, es vol donar a conèixer la memòria hidràulica de Barcelona i dignificar els trams que se'n conserven.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto