Actualitat

Generació Sàpiens. Episodi 11. La Transició

En aquest capítol de Generació Sàpiens les nostres àvies ens expliquen el record que tenen de quan va morir el dictador

Redacció
19 de febrer de 2016
Clip del 'Generacions Sàpiens'
Clip del 'Generacions Sàpiens'
Què feien les nostres àvies quan Arias Navarro va dir allò de: "Españoles, Franco ha muerto?" Escoltarem les seves opinions sobre la fi del règim i la pujada al tron del rei Juan Carles sobre la derrota de les esquerres i sobre la victòria contra tot pronòstic de Jordi Pujol.

En plena transició el catalanisme agafa la guitarra, però les nostres àvies són més de Llach o de Serrat? O bé prefereixen una balada d'Antonio Machín o un tango de Carlos Gardel?

L'any 75 mor Franco.
Poc abans de morir firma les últimes execucions, una de les més destacades és la mort de Salvador Puig Antich.

Quina valoració fan les nostres àvies de la dictadura? Què ha estat el pitjor? Tot va ser dolent? Mort Franco, mort el franquisme? Què passarà amb les dretes? I amb l'exèrcit? L'únic que sembla clar, és que el monarca Joan Carles I serà el successor de Franco, la república no tornarà.

Adolfo Suárez, president del govern des de 1976, convoca les primeres eleccions democràtiques pel 15 de juny de 1977. La constitució serà ratificada en referèndum un any més tard i proposa una monarquia parlamentaria. En paral·lel, el president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, torna a Barcelona, i diu sis paraules que es faran famoses: "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí".

El repertori musical de les nostres àvies és molt ampli, moltes es declaren fans de Piquer, de Machín o de Gardel. A altres els hi agraden les versions franceses o els Beatles. Durant la transició, les protestes arriben a través de la cançó, el ‘Grup de Folch' i els ‘Setze Jutges' seran els primers en posar música a les ganes de llibertat.

Per a alguns la ‘Nova Cançó' és un fenomen musical, per a d'altres, un fenoment polític. Sigui com sigui, ens queden les cançons d'intèrprets com Llach, Raimom, Serrat o Bonell, entre d'altres destacats de l'època.

1976, milers de persones es llencen al carrer per reclamar llibertat, amnistia i estatut d'autonomia. Al 1980, Jordi Pujol guanya les primeres eleccions.

El 23 de febrer de l'any 81, té lloc l'últim ensurt de la transició, l'intent de cop d'estat de Tejero.Generació Sàpiens és la història del segle XX explicada des de les vivències, els records i les emocions de les àvies, juntament amb les dades i investigacions del seus néts o nétes.

Cinc parelles àvia-nét protagonitzen els 13 capítols temàtics. Cada capítol aborda dues àrees relacionades entre elles: un tema històric i un altre social.

Capítol 1. La Catalunya de principis del segle XX
Capítol 2. Renovació a l'escola
Capítol 3. Pistolers al carrer
Capítol 4. Tambors de guerra
Capítol 5. Pluja de bombes
Capítol 6. Viure en guerra
Capítol 7. L'exili
Capítol 8. De guerra en guerra
Capítol 9. En mans del dictador
• Capítol 10. Spanish is different
• Capítol 11. La transició
• Divendres 19/02/2016. Capítol 12. La democràcia
• Divendres 26/02/2016. Capítol 13. El segle de les nostres àvies

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto