L'home prehistòric ja coneixia les propietats medicinals de les plantes

Científics de la Universitat Autònoma de Barcelona lideren un estudi que pot revolucionar els coneixements sobre la dieta de la població humana preagrícola

Troballa al jaciment d'Al Khiday
Troballa al jaciment d'Al Khiday
24 de juliol del 2014
Autor
Oriol Gracià
Els nostres avantpassats prehistòrics tenien un coneixement precís de les plantes molt abans del desenvolupament de l'agricultura. Aquesta és la principal conclusió a la qual han arribat científics de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de York després d'estudiar les restes fòssils d'un jaciment prehistòric a Al Khiday, al Nil Blanc, al centre del Sudan. Mitjançant l'extracció de compostos químics i microfòssils de la placa dental calcificada de dents antigues, els investigadors han obtingut dades que ofereixen una perspectiva nova i més àmplia de la dieta dels nostres ancestres.

L'estudi demostra que durant almenys 7.000 anys —abans del desenvolupament de l'agricultura i després d'iniciar-se el conreu de plantes— la població d'Al Khiday va menjar tubercles de castanyola. La planta és una bona font de carbohidrats i té moltes qualitats útils medicinals i aromàtiques. Karen Hardy, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat que "la castanyola està considerada la mala herba més cara del món per les dificultats i els elevats costos que suposa la seva eradicació de les àrees agrícoles. Però en el passat, més que una molèstia era una planta valuosa com a menjar i possiblement es coneixien les seves qualitats medicinals"."De fet, més recentment, era usada també pels antics egipcis com a perfum i medicina", ha afegit.

"Hem descobert també que aquesta població menjava diverses plantes, i hem trobat traces de fum, evidències de menjar cuinat. Aquests petits detalls biològics s'afegeixen a l'evidència creixent que la població prehistòrica tenia un detallat coneixement de les plantes molt abans del desenvolupament de l'agricultura", comenta la professora Hardy. Fins ara l'enfocament predominant sobre la dieta preagrícola parlava del predomini gairebé exclusiu de la carn i les proteïnes. El nou estudi, però, pot revolucionar la percepció del coneixement ecològic i l'ús de plantes entre les poblacions prehistòriques i preagrícoles.