La Comunitat Sikh de Catalunya s'emporta el Premi Martí Gasull i Roig

El premi reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana

Els elements identificatius dels sikhs són la barba i el turbant -  Esteban Ono
Els elements identificatius dels sikhs són la barba i el turbant - Esteban Ono
28 de febrer del 2017
Autor
Redacció

La Comunitat Sikh de Catalunya ha guanyat el 4t Premi Martí Gasull i Roig, impulsat per la Plataforma per la Llengua i que reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. Una votació popular ha estat l'encarregada d'escollir el guanyador. El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha remarcat que la Comunitat Sikh "representa la gent que ha vingut amb voluntat d'integrar-se i la capacitat de la nostra societat d'acollir tothom que ha vingut". A l'hora de recollir el premi, Gagandeep Singh Khalsa, el portaveu de la Comunitat Sikh a Catalunya, s'ha mostrat satisfet de veure el valor que es dona al fet que un col·lectiu s'integri aprenent la llengua pròpia del país que els acull.

Es calcula que a Catalunya hi viuen al voltant d'uns 12.000 sikhs, especialment a Barcelona i a les comarques gironines. Procedents del Panjab, al nord-est de l'Índia, els primers sikh van arribar a casa nostra als anys vuitanta i el 1992 ja van crear un primer espai de culte. Avui tenen nou temples distribuïts en diferents ciutats on reparteixen el langar (menjar gratuït) i on s'imparteixen classes de català.

Els elements més identificatius dels sikhs són la barba i el turbant amb què els homes recullen els cabells que no es tallen mai, ja que s'han de respectar com a element de la naturalesa que Déu ha creat; i una polsera d'acer, que duen tant homes com dones. Creuen en un únic déu i un llibre sagrat, el Guru Grant Sahib, considerat més que una persona. El Bandi Chhor, el Hola Molalla o el Baisakhi són algunes de les festivitats del calendari sikh. El Baisakhi s'ha acabat convertint en un ritual de compromís amb la fe.