Actualitat

La partitura inèdita de Brahms

Demà s'estrena l'obra per a piano que el compositor alemany va escriure el 1853

Juan Carlos Moreno
20 de gener de 2012
Johannes Brahms
Johannes Brahms
No cada dia es té la sort de trobar una composició inèdita d'un gran mestre del passat, ja sigui un pintor, un poeta o un compositor. L'alemany establert a Viena Johannes Brahms és, sens dubte, un dels grans noms de la història de la música i també un dels mestres més estudiats i interpretats. Ara, ha aparegut per casualitat una breu partitura per a piano de Brahms desconeguda d'uns dos minuts de durada. Titulada ‘Alumblatt', la peça va ser escrita el 1853, quan el músic tenia 20 anys. El musicòleg i director d'orquestra Christopher Hogwood l'ha trobat a la biblioteca de la Universitat de Princeton (Estats Units), entre les pàgines d'un llibre d'un director d'orquestra alemany.

La troballa va deixar sense paraules Hogwood, el qual, com a intèrpret, ha destacat en el repertori barroc i clàssic, amb incursions en el neoclassicisme del segle XX. Segons ell, tot i que petita, es tracta d'una peça perfectament construïda. La seva estrena pública serà el dissabte 21 de gener a Londres, en una interpretació del pianista hongarès András Schiff que serà retransmesa per la BBC.

La notícia coincideix amb el descobriment a l'Institut Brahms de Lübeck (Alemanya) d'una carta que un altre gran compositor, alemany d'origen i vienès d'adopció com Brahms, va escriure el juliol de 1823. Es tracta de Ludwig van Beethoven. A la carta, adreçada a l'arpista Franz Anton Stockhausen, de París, el músic li demana ajut per trobar un comprador per a la seva ‘Missa solemnis', a la vegada que es queixa amargament de la seva manca de diners i dels problemes de salut que llavors patia.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto