Actualitat

La romanització a l'extrem oriental de l'Imperi

La descoberta de mosaics a la ciutat antiga d'Apsarus, a l'actual Geòrgia, aporta noves pistes als arqueòlegs

Redacció
12 d'agost de 2015
Restes del jaciment romà d'Apsarus, a l'actual Geòrgia -  Wikimedia Commons
Restes del jaciment romà d'Apsarus, a l'actual Geòrgia - Wikimedia Commons
Apsarus és una antiga ciutat georgiana situada a tocar de la mar Negra i a prop de la frontera amb Turquia. La localitat és coneguda perquè a partir del segle I aC va ser un dels enclavaments més orientals ocupat pels romans. De fet, és un dels escassos vestigis que testimonien la presència d'aquesta cultura mediterrània al sud del Caucas. Actualment, un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Varsòvia dirigit pel professor Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski està treballant en l'excavació de les instal·lacions termals romanes de la ciutat. I el seu treball ja ha començat a donar algunes sorpreses.

Els estudiosos esperaven trobar-hi estructures modestes i poc luxoses, pròpies dels enclavaments militars fronterers. La realitat, però, s'ha mostrat força diferent: al damunt d'un sistema de calefacció propi de les grans domus romanes, hi han trobat un bon nombre de mosaics. Segons les primeres anàlisis, les restes correspondrien al període dels governs de Vespasià o Tito —segle I dC—, moment en el qual la presència de romans a la zona es va consolidar. La descoberta ha creat moltes expectatives, perquè s'augura el desenterrament de noves restes que poden aportar dades fins ara inèdites sobre la romanització de l'extrem oriental de l'Imperi.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto