Actualitat

Les tombes dels barons de Centelles

Els treballs de restauració del castell de Sant Martí de Centelles (Osona) posen al descobert els vestigis d'una de les baronies més importants de la Catalunya medieval

Carla Galisteo
6 d'agost de 2012
Visita guiada a l'església del castell
Visita guiada a l'església del castell
L'Ajuntament de Sant Martí de Centelles ha descobert, durant les obres de restauració de la capella romànica de Santa Maria, les tombes d'un dels llinatges més potents de la Catalunya medieval, els barons de Centelles. Es tracta d'uns calaixos del segle XIII que contenen els ossos de la família que dóna nom al castell i que va dominar un extens territori de la comarca d'Osona.

Les tombes s'han localitzat a la capella romànica de Santa Maria, un edifici que data del segle XIII i que es troba dins les muralles del castell de Sant Martí. Documentat des de finals del segle IX, inicialment era un castell comtal dins la xarxa de castells de la comarca d'Osona, fins que, a principis del segle XIII, el llinatge dels Centelles en va prendre el domini i la guarda. Els barons de Centelles van arribar a tenir un comtat de 85 quilòmetres que incloïa els actuals termes de Balenyà, Sant Martí de Centelles, Centelles i Sant Quirze Safaja.

Actualment els ossos dels difunts no es troben dins dels sepulcres, perquè a finals del segle XIX van ser traslladats a la cripta familiar de la parròquia de Sant Martí. A banda de les tombes trobades, també es conserven els testaments dels Centelles. Aquests documents són molt explícits i diuen que, després de la seva mort, els ossos de la família havien de ser portats a la capella del castell de Sant Martí, on reposaven els seus avantpassats, i encara especifiquen el ritual pel qual havien de ser transportats: sense pell i amb una comitiva de dones plorant.

Es tracta, doncs, d'una troballa molt important per al patrimoni arqueològic i cultural català. "Malgrat que molts castells tenien capelles amb llocs d'enterrament, la majoria d'aquests no s'han conservat", explica el tècnic de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles, Jaume Oliver. A més, apunta que la importància de la troballa també rau en el fet que les persones que hi són enterrades pertanyen a "una de les baronies més importants de la Catalunya medieval".

Les obres formen part d'un projecte de restauració del castell que va iniciar-se l'any 2006 i que preveu finalitzar-se el 2014 amb una intervenció arqueològica i arquitectònica a tot el recinte. Amb les obres de la capella de Santa Maria s'ha enllestit una de les etapes del projecte, que pretén destinar tot l'enclavament a activitats culturals i turístiques.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto