Lluís Campins

"El Museu de Sant Cugat vol ser un museu de referència local, nacional i internacional"

Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat
Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat
19 de setembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
El proper 15 d'octubre, Sant Cugat acull la celebració del Dia SÀPIENS. Des d'avui i fins llavors, publicarem una sèrie d'entrevistes amb els historiadors que participaran a la jornada. El primer d'ells és Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat des de 2003. És llicenciat en Història de l'Art i té una àmplia experiència en el món de la didàctica aplicada als museus. Des del començament del seu mandat, una de les seves prioritats ha estat convertir aquest equipament en el cor cultural de la ciutat. La bona resposta del públic de totes les edats no fa sinó confirmar l'èxit de la proposta.

El 15 d'octubre se celebra el Dia SÀPIENS en un marc tan especial com el Museu de Sant Cugat. Què hi podran trobar els assistents?
El Museu de Sant Cugat-Monestir es troba en el magnífic claustre romànic i renaixentista edificat als segles XIII i XVI. La col·lecció d'escultures romàniques que decoren els seus 144 capitells és una de les més espectaculars i refinades del romànic català, i l'elegància del sobreclaustre renaixentista no desentona en absolut amb la galeria romànica inferior. El conjunt monàstic (claustre, església, casa abacial i muralles) constitueix un entorn monumental de primer ordre. Aquest espai és un dels centres més didàctics i atractius d'entre els que expliquen el nostre passat medieval. El dia 15 els assistents podran participar en visites guiades, tallers, jocs, i tastos gastronòmics… Tot plegat, amb la voluntat de fer gaudir amb la nostra història i el patrimoni.

El Museu consta de dues seus, el monestir i la Casa Aymat. Què ens en pot dir?

El Museu de Sant Cugat-Monestir conté una museïtzació molt reeixida estèticament, però alhora amb un marcat caràcter didàctic, amb profusió de maquetes i elements interactius, que expliquen l'evolució arquitectònica de l'edifici i els principals trets de la seva fundació i transcendència històrica. És un dels museus més visitats de les comarques barcelonines. D'altra banda, el Museu del Tapís Contemporani, ubicat a la Casa Aymat, conté la col•lecció de tapís contemporani més important de Catalunya i una de les més importants d'Europa. L'Escola Catalana de Tapís ha constituït, entre els anys 50 del segle XX i l'actualitat, tota una revolució en l'art del tapís, tot dotant-lo d'una nova naturalesa en clau contemporània, tant pel que fa a la forma, sempre abstractitzant, com pel que fa a la tècnica, amb aplicació de materials de naturalesa i textura diverses, com de volum, amb la tendència a la tridimensionalitat. És, doncs, un dels poquíssims museus exclusivament dedicats al tapís contemporani de tot Europa.

A més d'aquestes seus, hi ha altres espais en procés de rehabilitació i museïtzació. Quins són i quines activitats s'hi duran a terme?
Al Museu de Sant Cugat s'adscriuen també altres edificis històrics de la ciutat, com la capella de Sant Domènec, a l'entorn de la qual va tenir lloc una batalla de la guerra del Francès, o el Celler Cooperatiu, en restauració i posterior museïtzació. La capella, restaurada fa poc, ha recuperat la forma que tenia al segle XIX; és deliciosa per les seves dimensions, molt petites, i conté una explicació sobre els seus promotors al segle XVIII, sobre l'indret com a antiga cruïlla de camins i sobre la batalla de Sant Cugat, abans esmentada. El Celler és una preciosista obra de Cèsar Martinell, de gran bellesa i elegància per l'esveltesa dels seus arcs parabòlics. Conserva els cups aeris i soterranis, així com els embarrats, premses contínues i premses hidràuliques. La seva rehabilitació permetrà conèixer com funcionava i quins eren els successius processos d'elaboració industrial del vi al llarg de la primera meitat del segle XX. Igualment, serà un espai apte per a celebrar-hi actes culturals de format mitjà.

Quins són els objectius de futur del Museu de Sant Cugat?

Esdevenir museu de referència en l'àmbit local i en el nacional i internacional, tant pel que fa a les temàtiques de tipus històric (ben especialment en relació amb el coneixement de l'edat mitjana, el món monàstic i el feudalisme), com pel que fa al tapís contemporani i l'art tèxtil.

Què representa el Museu en la vida cultural de la ciutat?
Creiem que cada cop més n'esdevé un referent, ben especialment pel que fa a la preservació i la definició de la identitat col·lectiva santcugatenca. I alhora, un recurs cada cop més present en l'agenda dels ciutadans a l'hora de gaudir d'uns moments d'aprenentatge i de divertiment, a través tant de les propostes expositives com de les activitats de caire cultural adreçades a escolars, famílies i públic adult. El Museu, en definitiva, crea activitat a l'entorn de dues de les principals fites monumentals i identitàries de la ciutat, que són el monestir i la Casa Aymat, seu del Museu del Tapís Contemporani.

Com valora la presència de SÀPIENS al Museu amb motiu d'aquesta festa?
És una gran oportunitat per difondre la nostra missió i la vàlua del patrimoni santcugatenc en general a un nombre molt important de persones que potser no en tenien coneixement. És alhora un honor i un repte. Ens esforçarem perquè cadascun dels participants al Dia SÀPIENS se'n vagi amb el millor record.