Actualitat

Localitzen una via sepulcral sota el Mercat de Sant Antoni

Una nova excavació ha tret a la llum 12 metres d'una carretera del segle I dC situada a tocar d'una necròpoli romana

Carla Galisteo
13 de març de 2014
Treballs al Mercat de Sant Antoni -  Emiliano Hinojo
Treballs al Mercat de Sant Antoni - Emiliano Hinojo
Una nova campanya arqueològica al subsòl del Mercat de Sant Antoni de Barcelona ha tret a la llum un nou tram d'una via sepulcral romana altimperial del segle I dC. Les primeres evidències d'aquesta via ja van ser localitzades a finals de 2013 sota el pati del carrer del Comte Borrell, i en una nova fase de les excavacions s'han desenterrat 12 metres dels 50 que es creu que es conserven.

Es tracta d'una carretera que es ramificava des de la Via Augusta i que tenia una funció sepulcral. Al llarg de l'alt imperi els enterraments es realitzaven fora de les ciutats i arran dels camins, i en connexió amb aquesta via trobada s'ha localitzat un possible mausoleu datat de la mateixa època, amb les restes del que podria ser un llit funerari fet d'ivori. Aquest mausoleu confirmaria l'existència d'una important àrea de necròpolis romanes situades a l'entrada de la ciutat romana de Barcino.

La via es troba en molt bon estat de conservació i fins i tot s'hi poden observar les roderes que van marcar els carros al seu pas durant l'època romana. Al mateix indret també s'han localitzat altres estructures posteriors les funcions de les quals estan pendents de determinar, com un carreu que podia haver format part d'una porta.

La campanya forma part de les excavacions que es realitzen sota el Mercat de Sant Antoni des de 2012, que han permès documentar l'ocupació de la zona entre els segles I i XIX. Els arqueòlegs seguiran treballant en el descobriment de la via sepulcral durant els pròxims mesos, i preveuen recuperar un tram de fins a cinquanta metres.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto