Paralitzen l'excavació del vaixell ‘Santa María'

El govern d'Haití i la Unesco critiquen el mètode de l'arqueòleg Barry Clifford per estudiar les possibles restes de la caravel·la de Cristòfor Colom

Il·lustració amb les tres naus de l'expedició de Colom
Il·lustració amb les tres naus de l'expedició de Colom
18 de juliol del 2014
Autor
Oriol Gracià

Fa unes setmanes explicàvem que el govern d'Haití havia creat una comissió per fer el seguiment de la troballa del que podrien ser les restes de la caravel·la ‘Santa María' de Cristòfor Colom. La investigació tenia per objectiu descobrir si la nau amb què l'explorador va arribar a Amèrica l'any 1492 realment descansa sota les aigües del nord de l'illa. Ara, però, la situació s'ha complicat. "La Unesco no està conforme amb el mètode proposat per l'arqueòleg submarí Barry Clifford per excavar les restes del naufragi", ha explicat Monique Rocourt, ministra haitiana de Cultura. De fet, un informe de la Unesco conclou que les persones que formen part de l'equip de Clifford "no estan qualificades". Per això han paralitzat les prospeccions a l'espera d'un equip d'experts que arribarà les pròximes setmanes a l'enclavament per estudiar en profunditat les restes del naufragi.

La hipòtesi de Barry Clifford i l'autenticitat del navili ha estat en qüestió des del principi. L'historiador lusità Manuel Rosa, per exemple, desmenteix l'existència de la nau: "Si bé molts historiadors han acceptat des de fa 500 anys que la ‘Santa María' es va enfonsar, jo puc provar el contrari, amb documentació històrica. La nau mai no va naufragar a sis milles de la costa nord d'Haití, com Colom falsament va escriure". Per aquest expert en Cristòfor Colom, la nau va ser cremada en terra pels indígenes. La polèmica es va desencadenar el passat mes de maig quan el rotatiu britànic ‘The Independent' va anunciar que l'arqueòleg nord-americà Barry Clifford havia trobat les restes del que podria ser la caravel·la ‘Santa María', a prop de la costa nord d'Haití, entre 3 i 5 metres de profunditat.