Actualitat

Poblet, un monestir més sostenible

El monestir potenciarà l'energia solar i l'agricultura ecològica

Juan Carlos Moreno
26 de gener de 2012
Monestir de Poblet
Monestir de Poblet
Segurament, els fundadors del monestir de Santa Maria de Poblet no entendrien tota aquesta preocupació que envaeix la gent del segle XXI respecte a la necessitat de protegir el medi ambient i l'entorn natural. Per a ells, la natura era allò que tenien a tocar i allò que els donava menjar. Per tant, res més natural que respectar-la. I aquesta sembla ser ara també la preocupació dels monjos actuals, que no ho han dubtat i han apostat amb força per les energies renovables.

Així, les venerables pedres gòtiques que emmarquen la comunitat cistercenca i el panteó de la casa reial d'Aragó conviuen ara amb una planta fotovoltaica que ocupa el sostre del Palau de l'Abat. Visibles des de l'exterior, produeixen 25.000 kW h l'any, cosa que ha possibilitat eliminar sis de les vuit calderes de fuel que fins fa poc donaven llum i calor al cenobi —però que contaminaven i produïen males olors.

Però la planta fotovoltaica no és l'única novetat: els monjos han incorporat també aparells que redueixen el consum d'aigua —amb un estalvi important, ja que el monestir consumeix d'aquesta manera un 80% menys d'aigua— i captadors solars per escalfar-la. A més, fan servir detergent ecològic i produeixen compostatge de la matèria orgànica. Per descomptat tots els residus es reciclen, i pel que fa als conreus (una de les activitats principals dels monjos) l'aposta per l'agricultura ecològica no és menys ferma. D'aquesta forma, Poblet actualitza el seu lema "ora et labora" fins a convertir-lo en un exemple d'integració de l'ecologia no només en la vida quotidiana, sinó també en un espai de gran rellevància històrica, artística i simbòlica.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto