Actualitat

Reconstruïdes les restes de Blanca d'Anjou

La reina de la Corona d'Aragó hauria mort durant un part o un postpart

5 de maig de 2010
Investigació de les restes al CRBM -  CRBM (Ramon Maroto)
Investigació de les restes al CRBM - CRBM (Ramon Maroto)
Tombes reials de Santes Creus -  Museu d’Història de Catalunya (Pepo Segura)
Investigació de les restes al CRBM - CRBM (Ramon Maroto)
L'equip d'arqueòlegs i forenses que està analitzant les tombes reials de la Corona d'Aragó, al monestir de Santes Creus, ha presentat els primers resultats de l'obertura de la tomba de la reina Blanca d'Anjou (1283-1310), esposa de Jaume II i filla de Carles II de Nàpols.
Abans de l'anàlisi, els científics primer han hagut de reconstruir el cos, ja que quan es va obrir la tomba es van trobar totes les restes remogudes, a causa de l'espoli que una patrulla de liberals va perpetrar-hi el 1836, com ha explicat Marina Miquel, la coordinadora del projecte liderat pel Museu d'Història de Catalunya.

Una vegada s'ha reconstruït el cos, un equip de forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya ha analitzat el seu estat per saber, entre altres coses, de què hauria mort la reina. Segons el forense Ignasi Galtés i a l'espera de les anàlisis que ho corroborin, "tot sembla indicar que Blanca hauria mort durant un part o just immediatament després". D'acord amb la seva biografia, el nadó seria Violant d'Aragó, el seu desè part en 14 anys de matrimoni.

Galtés també ha destacat el bon estat de conservació del cos, fet que permetrà que en el futur es puguin obtenir una gran quantitat de dades, tant sobre l'aspecte de la reina, com de la mena d'aliments i medicaments que prenia; informacions que permetran esbrinar encara més coses sobre la vida dels monarques medievals.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto