Actualitat

Recuperen un document inèdit sobre la gestió del cap de Creus al segle XV

Una escriptura pública recull tots els detalls de l'organització dels dominis del monestir de Sant Pere de Rodes entre 1420 i 1429

Carla Galisteo
7 d'agost de 2013
El monestir de Sant Pere de Rodes
El monestir de Sant Pere de Rodes
Un extens capbreu del segle XV extraviat fins ara i que documenta com es va gestionar tot el territori del cap de Creus entre 1420 i 1429 ha sortit a la llum gràcies als historiadors Arnald Plujà i Sònia Masmartí. Amb 300 pàgines escrites sobre fulles de pergamí, és el document més complet trobat sobre la zona, i aporta dades històriques fins ara desconegudes sobre com s'organitzaven els dominis del monestir de Sant Pere de Rodes.

Es tracta d'una escriptura pública realitzada entre el 1420 i el 1429 pels monjos del monestir de Sant Pere de Rodes, que aleshores dominava tot el territori del cap de Creus. A l'escriptura els vassalls reconeixien tots els drets de senyoria i les rendes que devien al senyor feudal per les seves propietats. Els historiadors creuen que es tracta d'una de les troballes arxivístiques més importants de les darreres dècades, ja que permet fer una radiografia completa de com era el territori i la societat medieval que l'habitava, i descriu com es va enriquir i com, posteriorment, va decaure.

A mode de costumari, el llibre descriu exhaustivament com era i com estava gestionat el territori que avui ocupen els municipis del Port de la Selva i la Selva de Mar. Registra el repartiment de les terres, els impostos, els masos i els molins de farina que hi havia a la zona, així com la producció que generaven. Recull també les cinquanta vies de comunicació que existien, i ha permès descobrir detalls que fins ara es desconeixien, com ara que al monestir s'hi feia un producte anomenat ‘tufeti', una espècie de condiment greixós elaborat a base de llet de xai que s'usava per conservar la carn.

El llibre també ha permès aclarir el verdader origen d'un topònim, Armenrodes, que fins ara es creia que es referia a la costa i que al document se situa en una vall de l'interior de la zona, que correspon a l'actual Mont-Roses. Arnald Plujà i Sònia Masmartí han presentat els resultats de l'estudi del document en el llibre ‘Els dominis de Sant Pere de Rodes al Cap de Creus. Segons un capbreu de la Celleria (1420-1429)'.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto