Actualitat

Troben un taller de joies del neolític al jaciment de la Draga de Banyoles

És el més ben conservat de Catalunya i ha permès conèixer el procés d'elaboració de braçalets i collarets fets amb petxines

Carla Galisteo
4 de juliol de 2013
Parc neolític de la Draga de Banyoles
Parc neolític de la Draga de Banyoles
La darrera campanya arqueològica que s'ha dut a terme aquest estiu al jaciment de la Draga de Banyoles ha tret a la llum un taller de joies del neolític, amb desenes de braçalets de marbre i penjolls fets amb petxines. Les peces acabades i a mig fer han permès als experts conèixer tot el procés d'elaboració, i el taller ha evidenciat que la societat neolítica es preocupava per la imatge. Aquesta evidència també s'ha fet palesa amb el material utilitzat, les petxines, ja que els habitants de la Draga havien d'anar a buscar-les al mar, a 30 quilòmetres del poblat.

Durant la campanya, en la qual han treballat una setantena de persones, s'han fet intervencions a dues bandes. En primer lloc, ha culminat una excavació iniciada l'any 2010 amb l'extracció dels pilars de fusta que sostenien les cabanes neolítiques. Tenen dos metres de llargada i els extrems acabats en punta, i alguns d'ells es troben en perfecte estat de conservació. L'estudi d'aquestes estructures arquitectòniques permetrà documentar les tècniques constructives de fa 7.300 anys.

En segon lloc, s'ha treballat un nou sector de 80 metres quadrats que no s'excavava des dels anys noranta, quan s'hi van trobar diverses construccions de pedra. És en aquesta zona on ha aparegut el taller, així com eines de sílex i grans quantitats de restes de fauna consumida, que proporcionaran noves dades sobre la dieta i el procés de domesticació del bestiar de les comunitats neolítiques. En aquest indret els arqueòlegs també han documentat una gran construcció feta amb blocs de travertins que ocupa pràcticament la totalitat de l'espai.

Els nous descobriments ajudaran els experts a entendre el funcionament del jaciment en l'època neolítica. De moment, les noves dades obtingudes han permès evidenciar dues fases molt diferenciades a l'indret. Una fase inicial està formada pels pilars de fusta que aguantaven les cabanes, mentre que els empedrats de travertí que cobreixen la superfície on hi havia les construccions pertanyen a la fase final.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto