Actualitat

Troben una casa del segle XIII al call jueu de Girona

Després d'un incendi l'any 1391 va tenir diversos usos al llarg dels segles, va formar part de la sinagoga i va acollir una carnisseria jueva

Carla Galisteo
22 de maig de 2013
Troballes al call de Girona
Troballes al call de Girona
Una campanya arqueològica al call jueu de Girona ha tret a la llum les restes d'una casa construïda al segle XIII, situada sota l'actual Museu d'Història dels Jueus. Les primeres estructures van aparèixer el passat 2012, durant una intervenció al Centre Bonastruc ça Porta per habilitar un espai per a les exposicions temporals, i ara se n'ha excavat tot el perímetre.

L'entrada a l'immoble, a través d'una porta adovellada, es troba a l'actual carreró Hernández, que durant l'edat mitjana s'anomenava carrer de les Dones. Consta d'un vestíbul i diverses estances pavimentades amb opus signinum, així com una cisterna coberta amb volta. Els primers estudis de la troballa han pogut establir una cronologia dels diferents usos que va tenir al llarg de la història, gràcies a la documentació de l'època que es conserva.

Així, a finals del segle XIV l'edifici va patir un gran incendi, que segons els experts hauria estat causat per l'atac que va patir durant la gran revolta contra el call l'estiu de 1391. Després, entre 1435 i 1492, el que quedava de la casa va passar a formar part del complex de la sinagoga. Durant aquell temps, l'espai va acollir una carnisseria jueva fins que, a causa de l'expulsió dels jueus i el tancament del call, va ser venut i enderrocat. A partir d'aquest moment, es va convertir en un pati i les darreres intervencions que va patir van ser la construcció de noves parets i clavegueres durant els segles XIX i XX.

Arran de la troballa, el Museu d'Història dels Jueus ha habilitat el recinte per incloure'l en la seva visita. Tot i que no s'hi podrà accedir, els visitants podran contemplar-lo des de l'interior del Museu a través dels vidres i podran conèixer-ne la història a través d'un panell explicatiu instal·lat per a l'ocasió.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto