Actualitat

Un fragment de l'Evangeli en una mòmia egípcia

Es tracta d'una còpia de les escriptures de sant Marc datada al segle I

Oriol Gracià
28 de gener de 2015
Manuscrit del Nou Testament, amb textos dels Evangelis segons Mateu i Marc, similar al papir trobat
Manuscrit del Nou Testament, amb textos dels Evangelis segons Mateu i Marc, similar al papir trobat
Si bé les mòmies faraòniques acostumen a lluir màscares de materials preciosos —per tothom és coneguda la màscara d'or de Tutankamon—, no tots els ciutadans egipcis es podien permetre un enterrament tan ostentós. Durant segles, la gent comuna va seguir rituals funeraris similars, però molt més modestos. Així, s'acostumava a cobrir el rostre de les mòmies amb materials barats, com ara teles o papirs banyats en guix. Òbviament, es tractava de papirs reutilitzats, de rebuig, als quals no es donava gaire importància.

Ara, però, les restes d'aquells papirs conservats en les mòmies han esdevingut un gran focus d'informació per als historiadors. I és que les noves tècniques permeten desenganxar les diverses capes de les màscares de guix sense que s'esborrin els textos que hi havia escrits en els papirs. La darrera troballa ha estat un possible fragment del Nou Testament. Segons estableixen la major part d'historiadors, Jesús hauria mort l'any 33 dC, i els primers evangelis que fins al moment es coneixien van ser escrits cap al 125. Però les comparacions cal·ligràfiques del nou papir i la prova de datació de carboni 14 que ha realitzat un equip d'investigadors de l'Acadia Divinity College, al Canadà, han permès avançar aquella data a l'any 90.

Tot sembla indicar que el fragment correspondria a l'Evangeli de sant Marc, i en aquest cas la troballa es convertiria en el primer manuscrit del Nou Testament de què es té coneixement. La investigació ajudarà a posar llum en el debat sobre com i quan es van escriure les Sagrades Escriptures.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto