Actualitat

Una nissaga a Foment del Treball

Dos dels avantpassats de Gay de Montellà, nou president de l'entitat, ja van presidir la poderosa institució.

Per Manuel Milián Mestre
15 de febrer de 2011
Gay de Montellà serà el nou president de Foment Nacional del Treball -  Foment del Treball Nacional
Gay de Montellà serà el nou president de Foment Nacional del Treball - Foment del Treball Nacional
La Junta Directiva de Foment del Treball Nacional va aprovar fa uns dies la designació de vicepresident primer de la patronal catalana en la persona de Joaquim Gay de Montellà Ferrer-Vidal. Cap sorpresa, ja que des del 1995 ja formava part del Comitè Executiu, era vicepresident i, juntament, amb Juan Rosell Lastortras, avui president de CEOE, formaven un tàndem d'anys. Ambdós havien acudit a la vegada al Comitè de Joves Iniciatives Empresarials que Alfredo Molinas va constituir a mitjans dels anys vuitanta per seleccionar els quadres futurs de la renovació institucional de FTN. D'aquest grup sorgiren, a més de Rosell i Gay, Joaquín Trigo i Juan Torras. Tots ells peces importants en la renovació generacional de la institució fundada el 1771 gràcies a la Pragmàtica Sanció de Carlos III, que va obrir els horitzons de l'Imperi als catalans i valencians exclosos des de temps del Descobriment. A partir d'aquell moment, l'economia catalana, catalitzada per la iniciativa de la Comissió de Fàbriques i la Junta de Fàbriques, va iniciar un enlairament decisiu.

El primer president de Foment del Treball
Joaquim Gay de Montellà Ferrer-Vidal, justament, enllaça amb aquesta tradició ancestral per via maternal directa. Josep Ferrer i Vidal "ha estat un dels industrials més conspicus de Catalunya" afirmava l'industrial sabadellenc Joan Sallarès en l'homenatge que se li va fer a aquest home que va presidir Foment en el segle XIX i que va participar en totes les iniciatives més remarcables de la seva època: ferrocarrils, indústries, banca, Compañía Trasatlántica, assegurances, etcètera. Tot un prohom de la societat civil catalana, que no només va fundar, sinó que va presidir al mateix temps l'Ateneu Català i l'Ateneu Barcelonès el 1862 i 1874. En fusionar-se el Instituto Industrial de Cataluña i el Fomento de la Producción Nacional el 1879, creant Foment del Treball Nacional, el vilanoví Josep Ferrer i Vidal en fou el seu primer president entre el 1880 i el 1882.

Un paper rellevant a la societat catalana
Un dels fills de Josep Ferrer i Vidal, Lluís Ferrer-Vidal Soler, també va tenir un paper rellevant a la societat catalana de les primeres dècades del segle XX. Aquest enginyer industrial, després de participar en la posada en marxa de la fàbrica de ciments Asland, també va ser president del Foment del Treball Nacional (1904-1917), de la Societat Econòmica d'Amics del País i de la Cambra de Comerç de Barcelona. També va ser un home destacat de la Lliga Regionalista i el fundador de la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros (La Caixa) el 1902, de la qual en fou el seu primer president fins el seu traspàs (15 d'abril del 1936). Empresari d'avançades idees socials, feu realitat aquella màxima balmesiana de "Procurar el màxim benestar possible per al major número possible" que compartia amb l'altre fundador de La Caixa, D. Francesc Moragas i Barret.

Descendent directe doncs de dos dels presidents del FTN, Joaquim Gay de Montellà serà el president de Foment del Treball Nacional el 2011. Un salt en la Història de la societat civil catalana plena de coherència i continuïtat. Quelcom no sempre habitual a la nostra societat.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto