Viatge a Palmira: envia'ns la teva foto

Ajuda'ns a recordar com era la joia arquitectònica que l'Estat Islàmic està destruïnt

Palmira -  Thinkstock
Palmira - Thinkstock
26 d'agost del 2015
Autor
Sònia Casas
En arameu, Palmira significa "ciutat dels dàtils" i és que aquest assentament situat a l'oasi d'Afqa va ser pròsper des que se'n té notícia, ara fa quatre mil anys. Amb tot, la seva història daurada va començar a escriure's durant el segle I aC, quan Síria es va convertir en una província romana i la ciutat va prosperar a redós de les caravanes que recorrien la Ruta de la Seda. Va ser aleshores quan aquella ciutat envoltada de deserts es va convertir en un dels centres culturals més importants de l'antiguitat, connectant l'Imperi romà amb Pèrsia, l'Índia i la Xina.

Una de les primeres coses que els viatgers veien en arribar a Palmira era la columnata de 1.100 metres que distribuïa la ciutat i organitzava la disposició dels edificis públics, com el Temple de Ba'al, el darrer que l'Estat islàmic ha destruït, l'emblemàtic Lleó o el Teatre romà, el mateix on fa un parell de mesos els gihadistes van celebrar l'execució pública d'una vintena de soldats sirians. Els explosius s'han posat especialment en columnes, frisos i capitells únics al món per una raó. Ser a la cruïlla de diverses civilitzacions va dotar l'arquitectura de Palmira d'uns trets singulars, essencialment perquè al damunt de les estructures netament grecoromanes els constructors locals hi afegien elements artístics i decoratius propis de la zona o de la cultura persa.

Aquesta esplendor no va passar desapercebuda als exploradors dels segles XVIII i XIV, quan la ciutat es va convertir en un model urbanístic per a les ciutats europees i en la Meca dels artistes neoclàssics, tot i les vicissituds que ja havia passat el recinte, primer al segle III, quan va ser arrasada i saquejada durant la guerra entre els romans i els sassànides i després el 1089, quan un terratrèmol va demolir moltes de les seves estructures. Amb tot, cap desgràcia està resultant ser tan demolidora com la que porta succeint­ des del maig del 2015.

El Teatre Romà de Palmira al 2008 - Fotografia del lector Joan Llort

El Teatre Romà de Palmira el 2008 - Fotografia del lector Joan Llort


A més del temple, els gihadistes van destruir al juliol la famosa estàtua del Lleó d'Atena i han destruït el museu per reconvertir-lo en presó, a més d'assassinar l'exdirector d'Antiguitats, Jaled Al Asadde; una llista d'atrocitats que la UNESCO ha definit com "actes de guerra", una guerra que de moment ningú no fa res per aturar.

ENVIA'NS LES TEVES FOTOGRAFIES
Vas viatjar a Síria i conserves fotografies? Has tingut la sort de conèixer les joies arqueològiques de Palmira, ara en risc de desaparèixer?Envia'ns la teva foto a través de la nostra pàgina de Facebook, al nostre compte de Twitter o a redacció@sapienspublicacions.cat per mostrar als nostres lectors com era el jaciment arqueològic d'aquesta ciutat mil·lenària.