Actualitat

[VÍDEO] Mira el discurs de la victòria del Sí del referèndum del Quebec

SÀPIENS i l'Ateneu Barcelonès t'ofereixen, divendres, la gravació de Jacques Parizeau que s'hauria emès si el Sí hagués guanyat el 1995

12 de setembre de 2017

Aquest divendres, 15 de setembre, a les 19 h, l'Ateneu Barcelonès acull l'acte 'Quebec: l'inèdit Discurs de la Victòria', en què participaran Daniel Turp, exdiputat del Parti Québécois (PQ), i Lisette Lapointe, exdiputada del PQ i vídua de Jacques Parizeau, ex primer ministre quebequès. Durant l'acte, es projectarà la versió en francès i en anglès del 'Discurs de la Victòria', el que havia preparat Parizeau per si guanyava el Sí en el referèndum del 1995. La projecció anirà acompanyada de traducció simultània i subtítols, i podreu veure-la divendres, en aquesta mateixa pàgina, a les 20 h. L'acte serà presentat pel vicepresident segon de l'Ateneu, Carles Llorens.

1 El discurs de la victòria del sí enregistrat per Jacques Parizeau

2 Un referèndum per a la sobirania de la província
Cartells en favor del sí al referèndum del Quebec
Cartells en favor del sí al referèndum del Quebec

L'any 1980, quan el Parti Québécois va arribar al govern del Quebec, va convocar un referèndum per a la sobirania de la província. El No va guanyar per un 59% (el Sí va obtenir el 40% dels vots). En els anys següents es van produir grans debats sobre l'encaix del Quebec al Canada. Amb el fracàs, però, de les negociacions del llac Meech i dels acords constitucionals de Charlottetown, les opcions del Parti Québécois es van torna tornar a disparar. A les eleccions provincials de 1994, i encapçalat per Jacques Parizeau, va assolir la majoria absoluta del Parlament quebequès amb el 44.75% del vot popular. El partit s'havia compromès a convocar un referèndum durant el seu mandat.

3 1995: se celebra un segon referèndum
Retrat de Jacques Parizeau -  Wikimedia Commons
Retrat de Jacques Parizeau - Wikimedia Commons

Així, 15 anys més tard, concretament el 30 d'octubre del 1995, es va convocar un segon referèndum d'autodeterminació acordat amb el Canadà. En aquesta ocasió, la pregunta era: "Està vostè a favor de la llei adoptada per l'Assemblea Nacional declarant la sobirania del Quebec?". Les previsions inicials preveien una forta derrota sobiranista. La campanya del Sí, però, va anar creixent.

La convicció de Parizeau i Lucien Bouchard, líder de Bloc Québécois, el grup quebequès al Parlament canadenc, van fer que dia a dia el Sí millorés a les enquestes. Pel que fa a la banda del No, van ser incapaços de vertebrar un discurs per contrarestar la força sobiranista. La inquietud al govern federal i a l'opinió pública canadenca era màxima. La darrera setmana, a la desesperada, es va desplegar una forta campanya de manifestació d'amor canadenc cap al Quebec, amb flotes d'Air Canada plenes de canadencs que es van anar a manifestar a Montreal. En tancar la campanya, les enquestes apuntaven una ajustada però més que probable victòria del Sí.

4 El discurs de la victòria del Sí
El Parlament del Quebec -  Christophe.Finot / Wikimedia Commons
El Parlament del Quebec - Christophe.Finot / Wikimedia Commons

El primer ministre quebequès, Jacques Parizeau, havia preparat un discurs en cas de victòria del Sí. Amb la participació més alta de la història del Quebec (94,5%), els partidaris del No i, per tant, de seguir sota la sobirania canadenca, van guanyar per només 52.645 vots. El No va obtenir un 50,56% del vots i el Sí, el 49,44%.

El discurs del primer ministre, destinat a la comunitat internacional, gravat en una versió en francès i una altra en anglès, no es va emetre. Durant tots aquests anys, la gravació va estar perduda i resulta, per tant, inèdita. Ara, però, ha estat recuperada per SÀPIENS i l'Ateneu Barcelonès i podrà ser visionada el 15 de setembre, a les 19 h, durant un acte coorganitzat per la revista i l'entitat cultural barcelonina. Per als qui no puguin assistir a la presentació, podreu visualitzar el discurs en aquesta mateixa pàgina just després de l'acte.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto