Catalunya

"Estaria bé interpretar algun rei medieval català"

Conversem amb Pere Arquillué, un dels actors més emblemàtics i polifacètics de casa nostra

Víctor Farradellas
19 d'abril de 2016
 -  Enrique Marco
- Enrique Marco

Estem acostumats a veure'l per la petita pantalla (darrerament a 'La Riera') i al teatre, ja que és un dels actors consagrats de casa nostra. La seva trajectòria l'ha portat a un munt d'escenaris on s'ha transformat en tota mena de personatges.

El darrer, el president Josep Sunyol. Què en sabies? Jo no havia sentit a parlar gaire de Sunyol, sabia que havia sigut un president del Barça de l'època de la Guerra Civil, però poca cosa més. He descobert diverses coses, la primera és que és un personatge important per al nostre país i un referent a nivell de moltes coses a nivell polític, esportiu, social i cultural. Sembla mentida que un personatge tan important hagi pogut estar oblidat tant de temps.

També va ser un destacat dirigent polític. Són dues activitats compatibles? La política i l'esport sempre han anat vinculats d'alguna manera a tot arreu, però especialment al nostre país. El camp sempre ha sigut una plataforma on poder expressar les idees i la llengua, més enllà del que en altres llocs acostuma a passar. Jo crec que el Barça ja tenia una vinculació amb la política de fa molts anys enrere. L'any 1925, si no recordo malament, el camp ja és clausurat per una xiulada a l'himne espanyol.

Què podem aprendre de la història de Sunyol? És evident que connotacions d'avui en dia n'hi ha i moltes a nivell social, polític, esportiu... Només hem de pensar que avui dia encara està en judici la penjada d'estelades al camp del Barça, per exemple, les xiulades a la Copa del Rei..., però això va més enllà com a símbol i com a signe. Sembla mentida que després de tants anys encara estiguem igual i això ens hauria de fer rumiar per una banda i no oblidar per una altra, en podem aprendre coses. Potser el més estrany és aquest oblit en el qual va ser condemnat aquest personatge durant l'època fosca del franquisme, i això demostra com un règim totalitari pot escriure la història.

Quins altres personatges històrics destacaries del teu repertori? Com a actor he fet diversos personatges històrics, reis de Shakespeare, personatges literaris com Pla i fins i tot llegendes com el comte Arnau, molt arrelada al nostre país. Sempre és molt interessant per a un actor interpretar aquests personatges, pel que són de referent, bàsicament, i pel que et poden aportar a la mirada d'avui.

T'agradaria interpretar algun personatge històric o algun personatge d'alguna obra clàssica en concret? No tinc cap predilecció especial per interpretar un personatge en concret, em queden reis per interpretar de Shakespeare que no deixen de ser personatges històrics. He interpretat també algun personatge històric científic com en l'obra 'Copenhaguen', però no tinc cap devoció especial per cap en concret. Potser estaria be algun dia poder interpretar algun rei català medieval, per què no.

Tens algun referent en el món de la interpretació? Soc home de pocs referents, però és evident que al llarg de la meva carrera hi ha hagut molta gent que m'ha aportat moltíssimes coses. Si deixem de banda Vittorio Gassman, que per a mi és un referent del teatre de la segona meitat del segle XX, hauríem de parlar de gent que m'ha influït molt i que són com pares per a mi, la Rosa Mª Sardà, l'Anna Lizaran, la Núria Espert, o el Josep Mª Flotats, i llavors podria parlar de germans grans, gent que m'ha influït moltíssim com Lluís Homar, Francesc Orella, Ramon Madaula, o Emma Vilarasau, per exemple.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto