Catalunya

En un minut: 3 curiositats sobre la Generalitat

Des de la seva creació l’any 1359, la Generalitat de Catalunya ha patit tota mena d’atacs i entrebancs per part de l’Estat espanyol

Jordi Creus
5 d'abril de 2018
El Palau de la Generalitat de Catalunya
El Palau de la Generalitat de CatalunyaWikimedia Commons

1. La proclamació de l’avi
El 14 d’abril del 1931, Francesc Macià va proclamar la República Catalana. Tres dies després, davant de les pressions de Madrid, l’Avi es va veure obligat a fer marxa enrere i a acceptar una autonomia que incloïa la recuperació de la Generalitat de Catalunya com a òrgan executiu.

2. Des del segle XIV
Però per què la Generalitat? Perquè era una institució històrica de l’autogovern català. Havia estat creada l’any 1359 pel rei Pere el Cerimoniós, en plena guerra contra Castella. La Diputació del General (o Generalitat) era inicialment un òrgan eminentment fiscal i econòmic. Amb el temps, però, la Generalitat va esdevenir una institució amb fortes atribucions polítiques i, fins i tot, de defensa del territori.

3. Un camí tortuós
La Generalitat va ser abolida després de la victòria de Felip V a la Guerra de Successió. No va ser fins més de 200 anys després que va ser recuperada en un gest audaç per Macià, abans de ser derogada novament pel general Franco. Per tot això, no ens ha d’estranyar que l’any 1977 —per cert, un any abans de la promulgació de l’avui sacrosanta Constitució— la Generalitat fos restablerta. I fins avui, amb una vida plena d’abolicions, prohibicions, intervencions i restitucions.

 

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto