Catalunya

Víctor Hurtado: "La nostra història moderna s'ha fet sense mapes"

Parlem amb un dels màxims experts en cartografia històrica catalana

Víctor Farradellas
31 d'agost de 2015
Victor Hurtado -  Enrique Marco
Victor Hurtado - Enrique MarcoEnrique Marco

Per a algú que porta fent mapes des de fa més de quaranta anys, l'espai pren una dimensió molt més detallada. Només calen un parell de frases per comprovar el domini de Víctor Hurtado de la geografia catalana. Que a més sigui especialista en edat mitjana i en l'elaboració de mapes de temàtica històrica, fa que també vegi el temps amb una altra perspectiva.

Quin valor afegit aporta un mapa a l'estudi i a la investigació històrica?
Un mapa de temàtica històrica és la fotografia d'un esdeveniment. Captura el temps i l'espai d'un moment determinat. N'hi ha de dos tipus: els que es fan a partir del text d'un especialista i els que s'elaboren a partir d'un treball propi. Els primers requereixen una gran meticulositat per la fidelitat a les fonts, mentre que els segons són producte d'un treball més erudit.

Com ha de ser un bon mapa?
Un cartògraf professional ha de tenir tres premisses clares: el mapa ha de ser veraç, ha de ser entenedor i ha de ser bonic. Els dos primers factors són tan necessaris com evidents, la representació d'uns fets històrics s'ha de basar en investigacions serioses i la seva lectura ha de ser clara, ha de facilitar-ne la comprensió. Però l'element estètic és també fonamental. S'ha de cuidar tant la tipografia i els colors com la distribució de la informació. Un mapa sempre ha de tenir la pretensió de ser bonic.

Així la història entra per la vista.
Per això en tots els llibres anglesos d'història sempre hi ha un mapa. La geografia marca molt més del que ens imaginem el futur d'un territori. Al llarg de la història les ciutats es funden per criteris estratègics, com la proximitat a recursos o a vies de comunicació, les possibilitats de defensa, etc. Aquí a Catalunya no està arrelada la tradició cartogràfica i encara no té la importància que hauria de tenir, tot i l'excepció d'historiadors com Jaume Vicenç Vives, que n'era un gran amant.

Però tenim un precedent de fama mundial, l'Atles Català d'Abraham Cresques.
Bé, a l'edat mitjana la cartografia tenia un sentit diferent. Aleshores els portolans o cartes nàutiques eren útils, però sovint també eren articles de luxe, treballs manuals exquisits que els governants es regalaven entre ells. Els seus autors incorporaven tota mena d'informació al mapa: les línies de navegació, la imatge dels governants de cada país, la seva bandera...

En època moderna, la tradició cartogràfica devia canviar per complet.
Es va recuperar l'obra de Ptolomeu, un geògraf i científic educat a l'Alexandria del segle II. Colom va fer servir les seves aportacions en l'intent d'arribar a les Índies per l'oest, creuant l'Atlàntic. A partir de la descoberta d'Amèrica i en el marc de les guerres europees dels segles XVI i XVII, els mapes esdevenen instruments útils on plasmar estratègies o moviments bèl·lics. Els militars comencen a fer mapes.

També a Catalunya?
Nosaltres no teníem cap exèrcit! A l'edat moderna la cartografia és una eina d'estat, per això la nostra història es fa sense mapes. Escòcia, Holanda i les monarquies europees, per exemple, tenien una gran quantitat de mapes, però nosaltres estàvem supeditats a una autoritat externa.

Durant la guerra de Successió hi ha mapes que segueixen sent una obra d'art.
Llavors els partidaris d'un bàndol o d'un altre volien veure les seves conquestes o possessions representades en un atles. Els cartògrafs no perdien l'ocasió d'incorporar figures al·legòriques a favor d'un rei o d'un altre, ja fos l'arxiduc Carles o Felip V.

A partir del segle XIX i sobretot al llarg del XX la tecnologia devia revolucionar aquesta ciència.
Sí, el coneixement del mapa mundi es perfecciona a mesura que s'exploren els darrers territoris desconeguts del planeta. Amb el salt tecnològic del segle XX i l'ús dels satèl·lits, la cartografia esdevé una ciència molt més precisa. Però els mapes no són inamovibles. De fet, tenen una data de caducitat.

I això com és?
La cartografia de temàtica històrica s'ha d'anar actualitzant. A mesura que s'investiga, cal revisar, adaptar i modificar el que es donava per segur un temps enrere.

Quin és el procés que segueix a l'hora de fer un mapa?
Aquesta professió té dues fases: per una banda, conceptualitzar el mapa, definir-ne la idea, i per l'altra, realitzar-lo, dur-lo a la pràctica. S'assembla al tàndem que formen l'arquitecte i el mestre d'obra. El procés de gestació d'un mapa requereix un munt de temps, recollir dades i anotar totes les indicacions que després el realitzador haurà de processar amb les eines informàtiques pertinents.

Després de tants anys dedicat a la història, no troba a faltar treballar amb els números, com a llicenciat en econòmiques?
La veritat és que vaig poder conjugar les dues professions en una investigació apassionant. A partir d'un llibre de comptabilitat del segle XIV de la catedral de Barcelona, vaig investigar-ne els autors, la família de mercaders Mitjavila, per tot Europa. Quan vaig ser a Palerm, hi vaig trobar una part de la seva correspondència, on s'explica el seu mètode per gestionar la seva activitat. Això va donar fruit a un llibre on compagino la història, l'economia i la cartografia.

Víctor Hurtado va ser el protagonista de l'entrevista del núm. 156 de SÀPIENS

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto