Elisabet II, una reina de rècords
La reina d'Anglaterra ha mort pocs mesos després de complir 96 anys d'edat i 70 de regnat. En tot aquest temps, ha acumulat xifres impressionants en molts àmbits
El 6 de febrer de 1952 moria Jordi VI, el pare d'Elisabet II, i poc després d'haver expirat el seu últim alè es van pronunciar les paraules que van proclamar reina Isabel II: "El rei ha mort, llarga vida a la reina". No va ser, però, fins al 2 de juny de 1953 quan la joveníssima Isabel va ser coronada a l'abadia de Westminster.

Fins al 2015, la reina més longeva de la Gran Bretanya havia estat la famosa reina Victòria, que havia regnat durant 23.226 dies, 16 hores i 23 minuts (63 anys), segons els càlculs del Palau de Buckingham. Elisabet II n'ha sumat 70. A més a més, això li ha suposat batre un altre rècord que també supera a Victòria: aquest 2022 havia fet 96 anys.

El 1947 es va casar amb Felip d'Edimburg, en un casament que va suposar un motiu d'alegria després de la Segona Guerra Mundial. Hi van assistir 2.000 convidats i es va retransmetre per la BBC amb 200 milions d'espectadors. Mort l'abril de 2021, a punt de complir 100 anys, el príncep Felip es va convertir en el rei consort més longeu i amb més temps de servei acumulat. Amb 96 anys, l'estiu del 2017 va anunciar la seva jubilació i la retirada de la vida pública.

El seu rècord de temps de regnat no és compartit, però, amb els seus homòlegs europeus: va veure com 31 reis de l'Europa Occidental morien o adbdicaven en tot aquest temps. Entre les renúncies més recents hi ha les de Joan Carles I i Albert II de Bèlgica.

El primer ministre que va investir Elisabet II va ser el carismàtic Winston Churchill i des d'aleshores ha vist com 14 primers ministres més entraven a la casa de Downing Street. La llista és extensa, ja que va ser amb ella que van arribar al poder Margaret Thatcher, Tony Blair, Theresa May o fins la darrera primera ministra, Liz Truss. Així, Elisabet va viure governs de tots colors i condicions i en va aprovar les lleis.

Durant tots aquests anys, va aprovar (sancionar) lleis tan importants i trascendentals per a la història del Regne Unit com la del 'Brexit', que ha permès activar el procés per deixar la Unió Europea, o la que va permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe.

A Elisabet II no li va tocar viure com a soberana la independència de l'Índia, la colònia més important de l'Imperi Britànic, però sí que li va afectar. Des d'aleshores, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, van començar els processos d'independència d'altres territoris, i especialment a l'Àfrica, encara que no es farien realitat fins als anys 60. Va dir adéu a colònies com Ghana, Nigèria o Uganda. Tot i així, va seguir sent la reina d'alguns territoris que havien format part de l'imperi, ja que estan dins la Commonwealth, com passa amb Austràlia, el Canadà o Nova Zelanda.

Sí, la monarca va ser una amant dels barrets i en va acumular més de 5.200 al llarg de la seva vida. En cada visita oficial i segons el vestit, en portaca un o altre, fets a mida. Ella mateixa explicava: "formen part de mi. No m'imagino anar a un acte sense ells". De fet, tenia un barreter oficial i personal seu, Philip Somerville, que va morir el 2014.
Comentaris