Món

[DOCUMENTS INÈDITS] Documents de l'operació 'Paperclip'

Alguns dels 20.000 documents consultats per SÀPIENS als Arxius Nacionals dels EUA que demostren que agències estatunidenques com la CIA o la NASA van reclutar científics nazis

12 de desembre de 2011

Al final de la Segona Guerra Mundial i amb la desfeta del Tercer Reich, els Estats Units no van dubtar a reclutar els millors científics nazis per als seus laboratoris. Després de manipular els seus expedients per protegir-los dels tribunals internacionals, van incorporar centenars d’enginyers i físics en agències com la CIA i la NASA, en una operació secreta anomenada ‘Paperclip’.

Nous documents
Els Estats Units encara se senten incòmodes per aquells fets i per això han mantingut l'operació classificada i han intentat reservar-ne tota la informació possible. SÀPIENS ha investigat a fons pels arxius federals de Washington i ha pogut accedir a 20.000 documents —alguns d’aquests recentment desclassificats— que destapen que el projecte va ser molt més important del que es creia. En el número 111 de SÀPIENS (desembre de 2011) revelem els descobriments més recents d’aquest programa de reclutament, vigent fins als anys setanta, que va implicar científics alemanys nazis en la indústria atòmica i armamentística.

1 Expedient intern del Departament de Guerra
Expedient intern del Departament de Guerra
Expedient intern del Departament de Guerra

Les condicions generals que s'oferien als científics alemanys incorporats per part de l'Administració de guerra nord-americana s'especificaven en els contractes detallats que es presentaven a tots ells. Després d'un interrogatori per saber les activitats del científic a l'Alemanya nazi, el Departament de Guerra emetia un expedient intern (en la imatge) i un segon amb la informació -esbiaixada- que s'oferia a les autoritats civils.

2 Fitxa al Departament de Justícia
Fitxa al Departament de Justícia
Fitxa al Departament de Justícia

Després del segon expedient, als científics alemanys se'ls obria una fitxa al Departament de Justícia com aquesta de la imatge.

3 Contracte de treball
Contracte de treball
Contracte de treball

Després se'ls hi feia un contracte de treball, com aquest de Paul Walter Christoph.

4 L'acord del sou al contracte
L'acord del sou al contracte
L'acord del sou al contracte

L'últim pas era establir el sou en funció de la qualificació professional del científic, que era similar al de qualsevol agent federal, uns 6.800 dòlars l'any, una xifra gens menyspreable en aquells temps.

5 Informe sobre George Calsow
Informe sobre George Calsow
Informe sobre George Calsow

Informe en què s'assegura que, després d'una cerca feta als arxius del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (NSDP, en les seves sigles en anglès), no es pot relacionar George Calsow amb el partit nazi.

6 Apartat sobre seguretat de l'informe
Apartat sobre seguretat de l'informe
Apartat sobre seguretat de l'informe

Els informes incloïen un apartat sobre seguretat, en què s'indicava si el científic era un criminal de guerra, i un altre sobre treball, en què s'especificava si la persona que anava a ser contractada tenia vincles laborals amb Alemanya.

7 Nota del Departament de Guerra
Nota del Departament de Guerra
Nota del Departament de Guerra

Nota del Departament de Guerra indicant que Kurt Blome no pot ser contractat pels Estats Units donat que va estar afiliat al partit nazi.

8 Contracte de Kurt Blome
Contracte de Kurt Blome
Contracte de Kurt Blome

Contracte en què s'estableix un sou de 6.800 dòlars anuals a Kurt Blome.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto