OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Personatges

13 personatges històrics i els llibres que els van marcar

Seleccionem les obres literàries que van acompanyar algunes de les figures més rellevants de la història

Arnau Cònsul
1 Alexandre el Gran i la 'Política' d'Aristòtil
13 personatges històrics i els llibres que els van marcar
13 personatges històrics i els llibres que els van marcar Getty Images

La imatge d'Alexandre el Gran llegint un rotlle de papir, en un descans de la seva campanya per l’Orient Mitjà, seria excessivament romàntica, però cal tenir present que el seu mentor havia estat Aristòtil. I tot i que és cert que aquest no va posar per escrit els seus tractats filosòfics fins anys després, no ho és menys que a la 'Políticahi apareixen alguns dels consells i principis que van encoratjar Alexandre a conquerir Pèrsia, com ara que fos “un líder per als grecs i un dèspota per als bàrbars; tingues cura dels primers com a amics i familiars, i fes front als altres com a animals o plantes”. 

2 Juli Cèsar i la 'Práxeis Alexándrou' de Cal·lístenes d’Olint
Bust de Juli Cèsar descobert el 2007 a Arles, França
Bust de Juli Cèsar descobert el 2007 a Arles, França Wikimedia Commons

Les gestes asiàtiques d'Alexandre el Gran van inspirar un altre general, tres segles després: Juli Cèsar. El futur 'imperator' romà va perseguir tota la seva vida imitar la grandesa d’Alexandre, que coneixia gràcies a la crònica que n’havia escrit Cal·lístenes d’Olint, “l’historiador de campanya” de la conquesta de l’Imperi aquemènida. La seva 'Práxeis Alexándrou' ('Relat de la campanya d’Alexandre') és la base de totes les biografies del macedoni fetes en època romana. 

3 Octavi August i l''Eneida' de Virgili
Estàtua de l'emperador Octavi August
Estàtua de l'emperador Octavi August Wikimedia Commons

Octavi August, el successor de Cèsar, aspirava a una grandesa mítica, la dels herois homèrics. Per això va encomanar a Virgili que escrivís la història èpica dels orígens de Roma —i que, de passada, els lligués amb els orígens de la seva família: la gens Iulia. Vet aquí l’'Eneida', la història d’un supervivent de Troia, Enees, que després de mil peripècies funda la ciutat que dóna lloc a una nova estirp d’homes: la “raça romana”. 

4 Carlemany i el 'Capitularium de villis' d'Alcuí de York
Retrat de Carlemany de Louis-Félix Amiel
Retrat de Carlemany de Louis-Félix Amiel

És sobrer assenyalar que el llibre més llegit per reis, governants i polítics del món occidental, a partir del s. VIII, va ser la Bíblia. I en bona mesura ho devem a Carlemany, que va propiciar un renaixement cultural que va incloure la creació d’un nou tipus de lletra per facilitar la lectura i un currículum educatiu. L’ideòleg de les reformes va ser Alcuí de York, autor del 'Capitularium de villis', un recull de regles, observances i càstigs que autor i emperador van debatre llargament a Aquisgrà. 

5 Elionor d'Aquitània i el 'Lancelot' de Chrétien de Troyes
Elionor d'Aquitània representada en un vitrall de la catedral de Poitiers
Elionor d'Aquitània representada en un vitrall de la catedral de Poitiers Wikimedia Commons

Elionor d’Aquitània va ser mecenes de trobadors com Arnaut Guilhem de Marsan o de Bernat de Ventadorn. La qui fou reina de França i Anglaterra era una lectora voraç i va transmetre a la seva filla, Maria de Xampanya, el valor del mecenatge. Va ser així que Chrétien de Troyes va poder crear el cicle artúric: 'Lancelot, el cavaller de la carreta'; 'Perceval o el conte del Graal'; 'Yvain, el cavaller del lleó'… 

6 Pere III el Cerimoniós i el 'Llibre dels feits' de Jaume I
Retrat atribuït a Pere el Cerimoniós, obra de Jaume Mateu
Retrat atribuït a Pere el Cerimoniós, obra de Jaume Mateu Wikimedia Commons

Un altre rei obsedit per la lectura va ser Pere III el Cerimoniós, conegut també per les obres que va manar escriure, a la manera de Carlemany (les 'Ordinacions' o la 'Crònica'), però obsessionat, com Cèsar, per imitar la grandesa d’un avantpassat: la que Jaume I relatà al seu 'Llibre dels feits'

7 Benjamin Franklin i les 'Vides' de Plutarc
'Benjamin Franklin amb bust d'Isaac Newton', pintura de David Martin
'Benjamin Franklin amb bust d'Isaac Newton', pintura de David Martin Wikimedia Commons

Dels pares fundadors dels Estats Units, Benjamin Franklin era, de llarg, el més llegit de tots, malgrat ser pràcticament autodidacte, i va aficionar-se a la lectura amb les 'Vides' de Plutarc. 

8 Napoleó Bonaparte i els 'Assaigs' de sir Francis Bacon
Napoleó llegint, en un quadre de Karl Steuben del segle XIX
Napoleó llegint, en un quadre de Karl Steuben del segle XIX Wikimedia Commons

La passió per la lectura de Napoleó Bonaparte ha estat objecte de diverses tesis. L’emperador cors no només llegia assíduament, sinó que necessitava tenir els llibres a l’abast. Sempre. En qualsevol campanya es feia portar un miler de volums. A Egipte, entre d’altres, va endur-se els 'Assaigs' de sir Francis Bacon, volum que encara conservava quan era a l’illa de Santa Helena. 

9 Abraham Lincoln i 'La cabana de l’oncle Tom' de Harriet B. Stowe
Abraham Lincoln, setzè president dels Estats Units, l'any 1864
Abraham Lincoln, setzè president dels Estats Units, l'any 1864 Wikimedia Commons

Un altre lector voraç va ser Abraham Lincoln, però més enllà de la Bíblia, es fa difícil triar un llibre que el marqués. Sens dubte va fer-ho la novel·la antiesclavista 'La cabana de l’oncle Tom', de Harriet B. Stowe, a la qual sembla que li va dir, en ser-li presentada: “Així vostè és l’autora del llibre que ha desencadenat aquesta guerra?”. 

10 Heinrich Schliemann i la 'Ilíada' d'Homer
Retrat de Heinrich Schliemann de finals del segle XIX
Retrat de Heinrich Schliemann de finals del segle XIX Wikimedia Commons

La 'Ilíada' i l’'Odissea' figuren en la llista d’obres més llegides per personatges de tots els temps, però valgui anomenar la lectura que va canviar la història de Heinrich Schliemann per sempre. L’empresari alemany es va obsessionar a trobar les ciutats homèriques en una època en què tothom les considerava fictícies. Llegint detingudament els versos d’Homer es va convèncer que Troia era al turó de Hisarlik. 

11 Winston Churchill i 'La màquina del temps' d’H.G. Wells
Winston Churchill al número 10 de Downing Street, a Londres
Winston Churchill al número 10 de Downing Street, a Londres Wikimedia Commons

Un dels polítics més influents de la centúria, el britànic Winston Churchill, era també un lector insaciable. Sembla que en tenia la culpa una de les novel·les que més van impactar-lo de jove: 'La màquina del temps', d’H.G. Wells, de què va dir que “és meravellós: me l’enduria al Purgatori”. 

12 Adolf Hitler i 'The International Jew', de Henry Ford
Crema de llibres a Berlín per part de les forces nazis, l'any 1933
Crema de llibres a Berlín per part de les forces nazis, l'any 1933 Wikimedia Commons

Per Adolf Hitler, en canvi, no hi havia millor llibre que el que havia escrit l’enginyer Henry Ford, 'The International Jew', publicat el 1920 amb el subtítol: “El primer problema del món”. Es tracta de l’obra que va establir les bases de l’antisemitisme contemporani. 

13 Marilyn Monroe i 'Fulles d’herba', de Walt Whitman
Marilyn Monroe i el seu marit, l'escriptor Arthur Miller, l'any 1957
Marilyn Monroe i el seu marit, l'escriptor Arthur Miller, l'any 1957 Wikimedia Commons

Malgrat la fama de frívola que va acompanyar-la tota la vida, Marilyn Monroe va viure envoltada de literatura: es va casar amb un escriptor (Arthur Miller), però va demostrar que també recitava. En concret tenia predilecció per 'Fulles d’herba', de Walt Whitman, que llegia en veu alta perquè, segons el seu biògraf, “el ritme llarg dels versos lliures l’assossegava i l’estimulava al mateix temps”. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto