Personatges

Cecília de Comenge, comtessa d'Urgell

La noble va ser una excel·lent administradora i ja vídua va fer prosperar el comtat d'Urgell

Agnès Rotger
19 de novembre de 2013
Cecília feu construir l'Església Santa María de Balaguer
Cecília feu construir l'Església Santa María de Balaguer

Pocs mesos després que la Cecília es casés amb en Jaume, es va convertir en cunyada del rei de Catalunya i Aragó. I el seu marit ja tenia un dels títols més importants del país: el comtat d'Urgell, que havia heretat als vuit anys en morir la seva mare.

Deslleialtats familiars
La Cecília, doncs, va entrar a una família de primera. Però ningú no estava disposat a posar-los-ho fàcil. La noia era d'una zona de la Gascunya molt propera a la Vall d'Aran, el Comenge. El seu germà Joan, que n'era el comte, va morir prematurament el 1339, i a ella li corresponia succeir-lo. Però un oncle li va arrabassar el títol amb l'ajuda de França. En aquestes circumstàncies, essent família de reis, hauria estat lògic esperar la seva ajuda per reclamar el que els pertanyia. Però Pere el Cerimoniós no va voler entrar en guerra amb els gascons. Cecília va perdre el títol de comtessa, i Jaume, la confiança en el seu germà. El comte d'Urgell ja havia patit l'oposició de la seva madrastra, que li havia pres algunes de les possessions per donar-les als seus mitjos germans. I ara veia com en Pere també permetia que el comtat de Comenge es perdés per a la seva família.

La ferida entre els dos germans es va fer més profunda quan Jaume va veure que el rei preferia nomenar hereva la seva filla abans que a ell. I tot va acabar inesperadament, quan a les noces de Pere amb la seva segona esposa, el comte d'Urgell va morir.

Una bona administradora
Cecília de Comenge, vídua joveníssima, va agafar les regnes amb decisió. D'entrada, va deixar Lleida, on vivia amb els seus fills Pere i Elisabet, i es van traslladar a Balaguer, on va establir la capital del comtat. Va renunciar al títol a favor del seu fill, però va governar en lloc seu mentre va ser menor d'edat, i després hi va conti­nuar col·laborant.

Durant molts anys va treballar de valent i amb grans resultats: va eixugar el deute que havia deixat el seu marit i va fer créixer les possessions del comtat. Va fer construir castells i edificis tan notables com l'església de Santa Maria de Balaguer, que és segurament el principal testimoni que ha quedat de la bona feina de la comtessa.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto