Personatges

Pérez-Abellán: "el general Prim va ser assassinat perquè volia fer net a la política espanyola"

Hem viatjat fins a Madrid perquè el director de la comissió que ha fet l'autòpsia de la mòmia del general Joan Prim ens expliqui les interioritats d'aquesta recerca inèdita.

Sònia Casas
8 d'agost de 2013
Francisco Pérez al seu despatx, amb una foto de l'autòpsia de Prim -  Sònia Casas
Francisco Pérez al seu despatx, amb una foto de l'autòpsia de Prim - Sònia Casas

Recuperem l'entrevista del número 128 de SÀPIENS en la que vam parlar amb Francisco Pérez-Abellan, del Departament de Criminologia de la Universitat Camilo José Cela (UCJC). Segons les darreres investigacions, Joan Prim, polític i militar reusenc, president del Consell de Ministres, va morir estrangulat i va ser suplantat pels seus enemics.

Cent quaranta-dos anys després, podem parlar de cas tancat?
Del tot. Prim va quedar molt malferit dels trets que va rebre al carrer del Turco de Madrid però a la seva mòmia també s'hi aprecia un solc al coll propi dels escanyaments fets amb llaç o banda de cuir. És per això que creiem que algú el va rematar mentre agonitzava.

Tres dels quatre forenses del seu equip s'han desmarcat d'aquesta conclusió. Per quina raó?
Dos dels forenses no van poder dedicar el temps necessari a l'estudi de l'autòpsia i per això no l'han firmada, ja que es tracta d'una investigació altruista, per la qual ningú no ha cobrat res, i per tant, no els podíem obligar a acabar la feina. El tercer volia que féssim una anàlisi més exhaustiva del solc al coll, un estudi car i que vam considerar innecessari. Amb tot, la forense que sí que l'ha firmada és María del Mar Robledo, directora del Laboratori d'Antropologia Forense i Criminalística de la Universidad Complutense de Madrid, una de les millors forenses de l'Estat i que mereix plena confiança.

I la marca al coll no podria ser resultat de l'embalsamament?
No. Ja en el segle XIX, aquest procés es feia via intravenosa, no a través de la gola.

El que no entenc és perquè el van voler escanyar si estava ferit de mort?
Per la mateixa raó per la qual, com hem constatat a l'autòpsia, ningú no li va aturar adequadament l'hemorràgia ni li van curar bé les ferides. A l'espatlla va rebre nou trets i el colze li va quedar inutilitzat, igual que la mà dreta, per això diem que va ser suplantat, és impossible que pogués signar o escriure cap carta. Però com que les bales no li van tocar cap òrgan vital tenien por que es recuperés.

Per tant, estava en mans enemigues.
Per descomptat, començant pel general Serrano, autor intel·lectual del crim juntament amb el duc de Montpensier. Serrano vigilava que no entrés ni sortís ningú de l'habitació on hi havia el moribund.

Això es contradiu amb el que diuen alguns historiadors que afirmen que a l'habitació de Prim hi havia un parell d'amics i familiars d'ell.
En efecte, en aquest cas hi ha moltíssimes contradiccions. Nosaltres ens hem llegit els 18.000 folis del sumari de l'assassinat i hi hem trobat afirmacions que després hem certificat que són falses.

Com quines?
Al sumari es diu que es va practicar una autòpsia al cadàver just després de morir, però nosaltres, a la mòmia, no hi hem trobat ni rastre de les incisions que diuen que li van fer.

Per quina raó van mentir?
És evident que a les persones que estaven en el poder, el general Serrano i companyia, no els interessava fer l'autòpsia perquè estaven implicats en la seva mort.

Com n'està tan segur?
Perquè sabem que ni el ministre de Governació ni el governador de Madrid no solament no el van protegir sinó que van impedir que hi hagués policies fent ronda pels carrers on havia de passar el vehicle on viatjava. Pel sumari, també queda clar que aquell 27 de desembre del 1870 hi havia tres grups d'assassins cobrint els tres possibles itineraris que Prim podia fer des del Congrés de Diputats fins a casa seva, al Palau de Buenavista.

Han pogut reconstruir l'emboscada?
Sí, analitzant els impactes de trabuc que encara es veuen a la berlina on viatjava Prim. Els forats fets pels projectils són enormes i estan molt agrupats. Hi van participar dotze tiradors i van marxar convençuts que Prim era mort. Estaven contractats a sou i una de les primeres coses que va desaparèixer del sumari són les targetes de visita tallades per la meitat que duien per reconèixer-se entre ells.

Per què?
Perquè comprometien els qui els havien contractat, que tenien l'altra meitat de la targeta. En el sumari es poden seguir totes aquestes irregularitats, però pocs l'han llegit perquè és llarguíssim. Va passar per tretze jutges diferents i al final, deu anys després, es va forçar el poder judicial a tancar el cas en fals, just quan la filla del duc de Montpensier, María Mercedes de Orleans, es va casar amb Alfons XII, el besavi de Joan Carles I. Prim era antiborbònic. Si hagués viscut potser ara tindríem un rei de la casa dels Savoia.

Insinua que la mort de Prim podria ser una conspiració proborbònica?
Això ho diu en el pròleg del llibre '¿Por qué mataron a Prim?' el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. Però el que és segur és que Prim volia fer net en tota la plana política espanyola. És curiós els paral·lelismes que hi ha entre els cinc magnicidis de la història d'Espanya: Prim (1870), Cánovas (1897), Canalejas (1912), Dato (1921) i Carrero Blanco (1973). Tots casos confusos que han quedat sense investigar i tots, com jo ho veig, van ser orquestrats des del poder.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto