Personatges

"Hem posat en dubte el Colom genovès"

Entrevista a Francesc Albardaner

Oriol Gracià
25 de juliol de 2012
Francesc Albardaner -  Ramon Vallès
Francesc Albardaner - Ramon Vallès

La teoria hegemònica fins al moment defensa l'origen genovès de Cristòfol Colom. Ara bé, des que l'any 1927 l'historiador peruà Luis Ulloa va posar sobre la taula la teoria de la seva catalanitat, diversos estudiosos han intenat treure'n l'entrellat. Podem afirmar que Colom era català? Francesc Albanader aporta arguments a favor d'aquesta tesi en el seu darrer llibre 'La catalanitat de Colom'.

Segons el seu testament, Colom era genovès.
Aquest document, que es troba a l'Arxiu General d'Índies de Sevilla, no es pot prendre com a prova. És una còpia de l'original sense cap legalitat, ni versemblança. Els qui defensen que Colom era genovès han presentat moltes proves, però cap de concloent i definitiva.

En canvi, vostè afirma que era de cultura catalana.
És la tesi sobre la qual treballo i cada cop hi ha més proves per afirmar-ho. Encara no hem trobat cap document definitiu, però almenys hem aconseguit posar en dubte l'origen genovès de Colom.

Què aporta vostè de nou?
He aconseguit identificar Bartomeu Colom, que el 1479 va començar a treballar en un taller tèxtil a València. Era el germà de Cristòfol Colom, que els genovesos situen a Lisboa i a Londres. Això demostra que els defensors de les tesis genoveses parteixen d'una mala identificació de la família genovesa de Colom.

Però amb això n'hi ha prou per sustentar la seva teoria?
A tot plegat cal sumar-hi estudis on s'assegura que l'escriptura de Colom era gòtica catalana, a més d'aportar altres proves sobre puntuació de textos i interferències catalanes de base fonològica.

Amb quines dificultats s'ha trobat el seu estudi?
Amb l'hegemonia de la teoria que defensa un Colom genovès, a la qual cal sumar la mala praxis d'altres estudiosos que defensen la catalanitat de Colom. Per exemple, dir que Colom va partir del nucli empordanès de Pals o que va descobrir Amèrica amb més de setanta anys no se sustena des d'un punt de vista científic. Això pot exaltar el patriotisme, però fa un flac favor a la imatge de rigor que alguns intentem transmetre.

Si la seva tesi es demostra, què canviaria?
Com a mínim es descobriria que a la història es pot fer un frau descomunal. Representaria un daltabaix de la historiografia universal. A més, un Colom de cultura catalana molestaria molt a Castella.

Per què?
Perquè permetria explicar a tot el món que Castella ha estat sotmetent els catalans des de fa 500 anys. Hi ha una document del fill de Colom que diu: "El meu pare es pensava que conqueria territoris en benefici de Castella i Aragó". Però la confederació catalana-aragonesa va quedar absolutament exclosa de la conquesta americana, cosa que demostra l'hegemonia i domini de Castella.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto