Jaume Massó: "La hipòtesi que Gaudí es va inspirar al coll de la Desenrocada té molta força"
Parlem amb un dels màxims experts sobre els anys d'infància i joventut d'Antoni Gaudí

Jaume Massó és historiador, assessor del Gaudí Centre de Reus i arqueòleg del Museu Salvador Vilaseca de la mateixa ciutat. Fa anys que investiga la vida reusenca d'Antoni Gaudí i els seus anys d'infància i joventut a la comarca del Baix Camp. Parlem amb ell sobre una descoberta excepcional que, segurament, revolucionarà l'estudi de les obres de l'arquitecte. Es tracta de la troballa que han fet una arqueòloga i un professor d'enginyeria de la UPC segons la qual Antoni Gaudí s'hauria inspirat en la fesomia del coll de la Desenrocada, al Baix Camp, per fer les seves obres.
Què pensa de la descoberta que expliquem el reportatge del número 170 del SÀPIENS? Crec que és versemblant i que té molta força, d'entrada perquè es tracta d'un lloc molt proper a Gaudí, un entorn familiar gairebé.
Què més encaixa? Gaudí era un bon caminador i li agradava la muntanya, tot i que val a dir que era un excursionista d'anar en tren i fer un passeig, no d'enfilar-se a fer grans cims. Però aquest lloc és relativament a prop a l'estació de tren d'Argentera, uns 45 minuts caminant per camins fàcils i assequibles.
Vostè coneixia aquest indret? Sí, el coneixia, però la veritat és que mai no m'havia fixat en totes aquestes semblances. Són realment sorprenents perquè, a més, remeten a elements molt concrets de l'obra d'Antoni Gaudí.
Creu que és factible que Gaudí s'assegués en una roca i es posés a fer esbossos? Sí, penso que sí, perquè sabem que li agradava prendre apunts. Malauradament la majoria no ens han arribat, però justament aquí al Museu de Reus tenim un quadern i uns quants fulls amb dibuixos d'ell, de quan era estudiant i de la seva primera època professional, i es veu bé que li agradava fer esbossos, prendre notes, fer llistes de monuments... És com si sempre estigués buscant referents i nous elements estètics.
Sobretot en la natura. Sí, s'inspirava especialment en la natura. Creava a partir de l'observació dels diferents elements de la natura i del què hi veia, d'això no hi ha dubte.
Creu que algun dia podrem corroborar aquesta teoria al 100%? És difícil. Disposem de molt poca documentació de Gaudí perquè la majoria es va cremar durant l'assalt a l'obrador de la Sagrada Família del 1936. Gaudí havia traslladat el seu despatx allí i aquest era el lloc on es guardava pràcticament tot. Però també el seu íntim amic Eduard Toda sembla que va cremar la seva correspondència més moderna l'any 1939, per protegir-se. És una llàstima, perquè segurament ell i Gaudí es cartejaven, però ara per ara només tenim una carta gaudiniana tramesa a Toda l'any 1870.
Comentaris