OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Personatges

Una escapada per seguir la petja del papa Luna

Recorrem 5 indrets plens d’història de la ciutat valenciana de Peníscola

Jordi Calvet

L’orografia ha estat un factor decisiu en la història de Peníscola. Més enllà de llamineres propietats estratègiques, abastament aprofitades per diverses civilitzacions al llarg de la història, el peculiar dibuix d’aquesta població del Baix Maestrat és també la clau que explica el seu topònim. Els grecs la van anomenar ‘Cheronesos’ (“península”). I es diu que els llatins van reformular-ne el nom: ‘pene-íscola’, “quasi illa”.

1 L'escala del papa Luna
El castell Peníscola
El castell Peníscola Thinkstock

Arran de mar hi ha un petit accés dissimulat i directe que s’enfila fins al castell. La tradició diu que el va construir el papa Luna en una nit per poder sortir en secret cap a Roma. En tot cas, la via va servir per a fer entrar reforços a la ciutat en ocasions com el conflicte de les Germanies. La fortalesa, construïda pels templers entre els anys 1294 i 1307, s’alça 64 metres sobre la mar i reprodueix el model usat per l’orde a llocs com Terra Santa o Miravet.

Estàtua dedicada al Papa Luna, a Peníscola

2 El portal de Sant Pere
El portal de Sant Pere, construït pel papa Luna
El portal de Sant Pere, construït pel papa Luna Wikimedia Commons

Es troba en l’únic tram que queda de la muralla medieval. El va fer construir el papa Luna, tal com recorda l’escut del pontífex a la dovella central. Era l’únic accés directe des del mar i va funcionar fins al segle XVIII, quan es va terraplenar la zona. Avui les onades ja no arriben a aquests murs, des que el 1922 es va construir el port actual.

3 La nova ciutat vella
Vista de la ciutat vella de Peníscola des del mar
Vista de la ciutat vella de Peníscola des del mar Wikimedia Commons

El 1812, la traïció del governador va permetre a les tropes napoleòniques ocupar la ciutat. Dos anys després, el general espanyol Elío en recuperà el control al preu d’arrasar-la completament. La ciutat antiga es va reconstruir tota de nou amb un model d’habitatge d’influència púnica, més proper a la casa urbana eivissenca que a les rurals de les poblacions del voltant, com Bernicarló o Vinaròs.

4 Fidelíssima Peníscola
L'església de la Mare de Déu de l'Ermitana recorda la concessió de Felip V
L'església de la Mare de Déu de l'Ermitana recorda la concessió de Felip V Wikimedia Commons

Peníscola va ser, amb Alacant, l’única ciutat lleial als Borbons del Regne de València durant la guerra de Successió, per la qual cosa Felip V va concedir-li el títol de fidelíssima ciutat. La façana de l’ermitatge de la Mare de Déu de l’Ermitana recorda aquest episodi amb l’escut d’armes del governador i el de Felip V.

5 La bateria de l'Oblit
El portal Fosc, l'entrada principal a la ciutat fins al segle XVIII
El portal Fosc, l'entrada principal a la ciutat fins al segle XVIII Wikimedia Commons

Les noves exigències defensives de l’època proposades per l’artilleria van fer decidir Felip II a modificar la muralla encarada al continent. S’aprofita el moment per obrir el portal Fosc, l’entrada principal a la ciutat fins que al segle XVIII s’obre el de Santa Maria per facilitar l’entrada de les collites amb carro. Els baluards, com la bateria de l’Oblit, són avui el millor lloc per a veure l’estratègic caràcter peninsular de l’assentament.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto