sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Història Medieval
La revolta dels remences

Cap de setmana per la Garrotxa remença

Verntallat, de noble a cabdill del poble

Cristina Masanés

Sabies que la primera revolta organitzada de pagesos a Europa va ser al cor de la Garrotxa? Francesc de Verntallat és una figura tan desconeguda com singular. Un noble que va lluitar amb els desposseïts. Un rebel que va ser capaç d’articular un gran moviment per millorar les condicions de la vida dels pagesos remences quan aquests depenien del senyor fins a la servitud. Verntallat era fill de la Vall d’en Bas, un territori que ha arribat fins avui quasi intacte. Us proposem una ruta per la Garrotxa més oculta i el moviment remença de la baixa edat mitjana, una ruta de pocs quilòmetres i gran bellesa.

La casa natal del cabdill
Travesseu el poble de les Preses i trenqueu en direcció al veïnat del Mallol. Després de passar l'escola, observareu, a mà esquerra, un mas de gran presència. Hi va néixer Verntallat, el cabdill remença, cap al 1425. La construcció originària és la part esquerra de la casa: la resta són afegits posteriors. Tot i que l’interior encara no es visiti, la façana permet fer-se una idea de l’origen nobiliari (fill de la nissaga dels Puigpardines) d’un rebel que va aglutinar un vertader exèrcit de pagesos (els Verntallats, en deien) en una àmplia zona que es coneixia com la muntanya de Verntallat. Un guerriller però també un hàbil polític que va saber conduir el moviment camperol a bon port.

La presó remença al Mallol
El Mallol s’alça en un turó de pendent acusat. El més aconsellable és deixar el cotxe al peu del poble i enfilar els seus carrers costeruts. Una arcada, a l’inici del carrer Major, ens dóna la benvinguda i ens explica, en una placa, el passat nobiliari del poble. Era el centre de poder del vescomtat de Bas, i s’hi conserva la casa del veguer, a la qual no heu de deixar d’obrir la porta de fusta que dóna pas a la presó: encara hi ha les cadenes i el silenci, congelat, a les seves pedres. Era aquí on tancaven els remences de la vall que no podien pagar al senyor. Vorejant la casa, podeu seguir el trajecte que feien els presos mentre eren fuetejats. Dalt del turó, el castell que coronava el Mallol ja no hi és: se’l van endur els terratrèmols del segle XV. En efecte, estem en zona volcànica.

Sant Privat i els Verntallats
Si deixeu el Mallol i seguiu la carretera fins a Sant Privat, a 4 km, el seu relleu us farà de guia. La vall, aquí, es mostra en el seu punt més privilegiat: la riquesa ramadera, la densitat dels boscos de faig, alzines i roures, i sobretot, la cura en el creixement urbanístic. Deixeu el cotxe a l’entrada i creueu el profund pòrtic amb volta que du a la plaça, que durant segles van creuar els remences de la vall. També durant els anys de revoltes i lluita. No endebades, d'aquí sorgiren molts dels Verntallats.

Homenatge pagès a Hostalets
De Sant Privat, podeu seguir en direcció a Puigpardines però sense arribar a aquest poble. Abans cal trencar en direcció a Joanetes i Hostalets. La cooperativa agrària que trobareu a mà esquerra de la carretera (al pla de can Gronxa) justifica una aturada. Si és cert que el millor tast d’una terra són els seus fruits, aquí n’hi ha la prova (la mel, els embotits, els formatges...). Abans d'entrar als Hostalets, trobareu una zona enjardinada on es veuen un monument dedicat a la família pagesa i un monòlit commemoratiu del naixement del cabdill. Arribeu-vos fins al carrer Teixeda, on es fan els millors pans de la vall.

El quarter general al castell d'Hostoles
Si tornemu a la carretera que ve d’Olot i seguimu en direcció a Amer, a uns 5 km, ja fora de la Vall d’en Bas i després de passar Sant Feliu de Pallerols, us espera el castell d’Hostoles, quarter general dels remences des que el rei Joan II va lliurar-lo a Verntallat confiant que governaria la muntanya més bé que ningú i atorgant-li el títol de vescomte d’Hostoles. Verntallat va ser senyor del castell fins que la sentència arbitral de Guadalupe, el 21 d’abril del 1486, va acabar la guerra remença tot abolint els mals usos dels pagesos. L’ascensió al castell, avui en estat ruïnós, es fa a peu (en uns 25 minuts hi sereu) després de deixar el cotxe al km 30, just on hi ha una hípica. És ben indicat.

Una vall amb criteri
No us esforceu a buscar un poble que es digui la Vall d’en Bas: no existeix. La Vall d’en Bas és una federació de set pobles que el 1968 van renunciar a la seva municipalitat i van dur a terme un sistema de parcel·lació únic a Catalunya: van repartir les terres entre els pagesos. Des de llavors són, a tots els efectes, un sol municipi. La geografia els acompanya: es tracta d’una sola vall de gran amplitud. De fet, hi cabria Barcelona sencera, ja que una i altra mesuren el mateix: 90 km2. Només que, mentre que a Barcelona hi viuen tres milions de persones, aquí són tres mil. Una vall que espera sortejar amb encert els canvis que el nou túnel de Bracons imposarà.

Enllaços relacionats
Ajuntament de la Vall d’en Bas. Carrer Sant Esteve. St. Esteve d’en Bas. Tel. 972 69 02 25
Oficina de Turisme. Tel. 972 69 21 77. Les Olletes

Web de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas
Web de Turisme de la Garrotxa
Blog 'Els remences'
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació