sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Objectiu: aturar la guerra civil

Objectiu: aturar la guerra civil

El govern català va enviar en secret un representant a Londres per a aconseguir la mediació britànica

Jordi Finestres amb l’assessorament de l’historiador Gregori Mir

Cartell Guerra Civil
Cartell 'Aixafem el feixisme', de Pere Català i Pic.

El 17 de juliol de 1936 a l'alcassaba de Melilla, un grup de militars conspiradors decideixen tirar endavant un cop d'estat per derrocar el govern de la Segona República. L'endemà, el 18 de juliol, bona part de l'exèrcit s'afegeix al Alzamiento. Era l'inici de la Guerra Civil. Per recordar l'efemèride, recuperem un reportatge publicat en el número 17 de SÀPIENS en què explicàvem les mediacions que va portar a terme Josep M. Batista i Roca, un dels homes de confiança del president Companys, per aturar la guerra.

Trontolla la moral
L’hivern del 1937–38, a l’equador de la Guerra Civil, és un dels més durs de la història de Catalunya. Es passa fred, hi ha gana i la moral de la població i dels soldats del front trontolla de valent. L’avanç de les tropes franquistes arreu de la Península presagia un final poc satisfactori pels interessos de la majoria de catalans. El sofriment i les penúries sobrevolen un país que encara haurà de viure dos episodis tràgics: la terrible batalla de l’Ebre (juliol–novembre del 1938) i l’ocupació franquista, que comença l’abril del 1938 i que culminarà al cap de deu mesos. Després vindran les revenges i l’ajustament de comptes.

A més, el govern de la República espanyola, presidit per Juan Negrín, ha adoptat una posició pro soviètica que no agrada al govern de la Generalitat de Catalunya, presidit per Lluís Companys. L’executiu espanyol, instal·lat a Barcelona, rebutja qualsevol maniobra unilateral del Govern català. I és que l’obsessió per la unitat de l’Estat sembla tenir més força que l’avanç irreversible dels homes de Franco. Per a acabar-ho d’adobar, la situació internacional no convida a l’optimisme. Alemanya i Itàlia donen suport incondicional a l’Espa-nya de Franco i ni els pactes angloitalians, l’abril del 1938, impedeixen que Mussolini aposti per una victòria ràpida i contundent del feixisme espanyol sobre la República.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 17
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Repassem la història d'aquesta organització criminal en 13 punts
Identifiquem algunes vies públiques que reten homenatge a personatges com Isabel la Catòlica, Ramón Franco, Carles III o Ramiro Ledesma
El dijous 26 d'octubre té lloc la primera sessió, en què parlarem sobre el canvi de concepció del món quan es va tenir constància que la Terra és rodona
De la clandestinitat a la consulta: els cent anys d'independentisme català en 10 punts
B the travel brand Xperience és un nou concepte de botigues de viatges
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació