sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Antic Egipte
Els enigmes de Nefertiti

Com vivia a la ciutat del sol?

Nefertiti i Akhenaton van desestabilitzar aviat la vida política i religiosa d'Egipte

Cristina Masanés (text), Luis Manuel Gonzálvez (assessorament)

Amarna
Restes d'edificacions a l'antiga ciutat d'Akhetaton, a Amarna
Kurohito

La família reial d’Amarna sempre es presentava sota Aton, el disc solar. Un disc que se solia representar amb mans per acariciar la humanitat. I és que el Sol era una figura amb gran poder a l’imaginari egipci. En una geografia desèrtica, no costa gaire d’entendre. Era alhora creador i destructor, responsable de les dures terres del desert i de les generoses collites alimentades pel desbordament anual del Nil. De fet, al Sol se’l va representar d’innombrables maneres al llarg de tota la història d’Egipte. El culte al Sol no era estrany; estrany va ser adorar-lo només a ell. Avesats des de feia segles a una pluralitat de déus, resultava incomprensible adorar un sol déu totpoderós. Per això, a la fi de la dinastia XVIII es van afanyar a restaurar els antics cultes i a perseguir la memòria dels reis d’Amarna.

L’horitzó d’aton
Perquè Akhenaton i la bella Nefertiti, en la seva revolució solar, aviat van desestabilitzar la vida política i religiosa d’Egipte. Van obligar a tancar temples, van prohibir-ne d’altres. Al cap d’un temps al poder, probablement per seguretat, van decidir abandonar Tebes i traslladar la capital a un altre punt del país. El faraó volia un lloc “que no fos de cap déu ni de cap deessa, de cap rei ni de cap reina, ni de ningú”. La desolada plana d’Amarna, 280 km al nord de Tebes, complia aquests requisits. Era un lloc enmig del no-res amb un paisatge espectacular. Nefertiti i el faraó, en un dels seus viatges d’estat per les aigües del Nil, havien vist sortir el sol per un congost entre els turons. I van decidir anomenar aquell lloc Akhetaton (és a dir, ‘l’horitzó d’Aton’).

En el decret fundacional de la ciutat, el faraó hi va fer escriure: “L’hereva, la més gran del palau, la bella de rostre, senyora del goig, senyora de gràcia, gran d’amor, de qui les seves ordres són del gust del faraó... la seva estimada, la senyora d’Egipte, Nefertiti, que visqui eternament”. Ens han arribat bones descripcions de l’antiga ciutat del sol. Hi havia grans palaus per al faraó i els seus familiars i enormes temples dedicats al sol, així com nombrosos edificis administratius i casernes militars.

Luxe i sofisticació
L’existència d’aquesta gran ciutat, que va arribar a tenir més de vint mil habitants, va ser efímera. Mort el faraó va ser sistemàticament desmantellada pels seus successors. Però en temps de Nefertiti sabem que allà la vida reial va arribar a gaudir d’un gran refinament. S’han trobat escenes a les tombes que representen grups de dones als palaus assegudes sobre grans coixins a terra. Unes toquen instruments, altres parlen o es pentinen. El luxe dels vestits, de la cosmètica i de les joies impressiona. Els tallers d’or de la ciutat d’Amarna treballaven a tot ritme. La capacitat d’imitar la llum del sol d’aquest mineral es considerava màgica. De fet, tant Nefertiti com el faraó van donar molta importància a la joieria i a la decoració; només cal veure les moltes escenes on es van fer representats lluint tota mena d’objectes d’or i pedres, i amb grans quantitats de maquillatge. També tenim altres notícies, com la gran sorpresa que mostraven ambaixadors i missatgers extrangers quan es veien pintats a terra, en llargs paviments, encadenats els uns als altres com enemics a qui la parella reial trepitjava de forma simbòlica quan aquesta entrava a la sala d’audiències. La ciutat del sol causava, i en més d’un sentit, un fort impacte als visitants.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 48
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació