sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Antic Egipte
Els enigmes de Nefertiti

Va tenir poders de faraó?

Nefertiti tenia una actitud d’independència i de llibertat que en aquell temps només era patrimoni del faraó

Cristina Masanés (text), Luis Manuel Gonzálvez (assessorament)

Segell de Nefertiti
Segell alemany amb el bust de Nefertiti
Oleg Golovnev / Shutterstock

Tractant-se d’Egipte, la iconografia no menteix. Nefertiti disposava, talment com si fos un faraó, d’un palau propi i d’una sala hipòstila de vint-i-vuit columnes. A més, de les tauletes de pedra (talatats) que s’han trobat, Nefertiti és la protagonista en cinc-centes seixanta-quatre. I Akhenaton només en tres-centes vint. En moltes d’aquestes, ambdós tenen la mateixa alçada. I en altres, Nefertiti du la corona, la indumentària, la barba postissa i el bàcul dels faraons, o apareix aniquilant els enemics, sola en el seu carro reial. I encara més, hi ha escenes en què és Akhenaton qui condueix el carro mentre ella disfruta del passeig, com si la reina fos ella i ell el servent. Com s’explica una actitud d’independència i de llibertat que en aquell temps només era patrimoni del faraó, una actitud que va molt més enllà del que era propi d’una dona d’aquella època?

De Nefertiti se’n sabia molt poc fins que el 1965 la National Geographic Society va finançar un gran projecte per reconstruir virtualment el gran temple d’Aton a Karnak, un edifici que el faraó havia fet alçar en aquesta ciutat abans de la construcció d’Amarna. Va ser llavors quan es va tenir la mesura del paper que aquesta dona va tenir en la vida política egípcia. Les posteriors excavacions l’han confirmat. La gran pregunta és si Nefertiti va ser coregent, és a dir, si va compartir el poder amb el seu marit. És probable que sí. Aquesta autoritat la podria haver adquirit amb la mort de la primera esposa del faraó, Kiya, una autoritat que va anar augmentant a mesura que Akhenaton es va anar desentenent dels afers polítics i terrenals. Egipte perdia poder i prestigi, i perdia Núbia, la seva reserva d’or. Mentre l’imperi s’enfonsava, a la ciutat del sol provaven d’ignorar-ho.

Nefertiti era la més fervent defensora del nou culte solar, tot un cisma religiós amb clares derivacions polítiques que no era tant el somni d’un faraó delirant sinó la culminació d’un canvi iniciat per Tuthmosis IV (avi d’Akhenaton) i seguit pel seu pare Amenhotep III. Nefertiti va secundar-lo sempre. Es fa difícil explicar què va passar quan, als dotze anys de regnat, tot es va acabar. Tot. La poderosa Nefertiti no va aparèixer mai més en cap representació.

L’heretgia d’Amarna va tenir un final de poques pistes que ha quedat en mans de la llegenda. Què va passar? Del final de Nefertiti no en sabem res (ni la data, ni el lloc, ni les circumstàncies), però les possibilitats són realment extraordinàries.

Més informació: Revista Sàpiens núm. 48
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Recordem alguns catalans que van donar suport als moviments que cercaven deslligar-se d’un règim colonial abusiu i inoperant
Del canal de Suez al gran pantà del Colorado, passant pel Golden Gate i el pont de les cascades Victòria
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació