sapiens.cat

Descobreix la teva història

Reportatges 1714
  • Comenta
Història Moderna
Fotre's de Felip V

Borbònics a la picota

Els recursos escatològics eren habituals a l'hora de fer burla del rei

Jaume Capdevila 'Kap' (text), Agustí Alcoberro (assessorament)

Felip V
Retrat de Felip V

Entre moltes altres imatges carregades de mordacitat, destinades a mossegar els partidaris de la causa borbònica, podem destacar, per exemple, la número 27, 'Nebucadnezars beeld­ tot Versailles ten toon gesteld, om tot Madrid opgerigt te worden' (‘estàtua de Nabucodonosor exposada a Versalles, amb la finalitat de ser erigida a Madrid’), que ridiculitzava la proclamació de Felip V convertit en estàtua, o la número 32, 'De Spaansche Carravaan' (‘caravana espanyola’), on Felip s’assimila a un cavaller poruc i espantadís que fuig literalment cagat de por, com certifica la mà amb què intenta tapar-se el cul descobert o l’orinal que tragina entre el seu equipatge.

Fent referència a l’abús i malbaratament dels recursos del país, el mateix any circulà l’anònim 'L’alarme au quartier des charlatans', on es caricaturitza Felip munyint la vaca espanyola i regalant la llet al seu avi Lluís­ XIV, amb l’aquiescència del cardenal Portocarrero, cap del govern borbònic de facto en aquell moment. El 1707 es publica a Londres la col·lecció 'Poems on Affairs of State from 1620 to the present year' (‘poemes sobre afers d’Estat des del 1620 fins l’any actual’), amb un suplement gràfic titulat 'A collection of some Satyrical Prints, publish’d beyond Sea, relating tot the Affairs of Europe, since the French King plac’d his Grandson on the Throne of Spain' (‘una col·lecció d’impresos satírics, publicats a l’altra banda del mar, relacionats amb els afers europeus, des de que el rei francès va col·locar el seu nét al tron d’Espanya’), on hi ha diverses imatges satíriques relacionades amb el fracàs del setge borbònic de Barcelona del 1706 amb referència a l’eclipsi de sol d’aquell any i la proclamació de Carles d’Àustria com a Carles III.

Se’ns pixen a sobre
Sobre aquest mateix fet es realitzaran diverses obres satíriques, com el càustic gravat flamenc 'Vacarme au Trianon' (‘alarma al Trianon’), estampat el mateix 1706 per Filibert Bouttats, on se satiritza Lluís XIV desmaiat entre les seves amants mentre Felip fa el ploricó a causa dels revessos militars que ha patit. O també l’estampa holandesa d’autor anònim 'De Groo­ten Waereld Verdeelder' (‘el gran món dividit’) , de contingut força més escatològic, que mostra Lluís XIV i el seu nét Felip intentant partir el globus terraqüi amb un xerrac, mentre l’amant i segona esposa del rei, Madame de Maintenon, eixarrancada al damunt, l’aspergeix amb un raig d’orina. Del 1706 són també 'Castilien Hervormd' (‘reforma castellana’) , un gravat holandès anònim que mostra Carles III entronitzat sobre un castell en el qual Felip intenta enfilar-se de forma infructuosa; la paròdia '‘t Gedwonge Huwelyk van Don Quichot dela France En Spagnoletta Infante' (‘el complicat matrimoni del Quixot francès i la verge espanyola’) , o 'De Papire Koning of de vluchtende Hertog van Anjou' (‘el rei de paper, o el duc fugitiu d’Anjou’), que mostra el Borbó en plena rebequeria a causa de la derrota.

Del 1711 és la sèrie de quatre gravats al·legòrics 'De zieltogende Anjouse Monarchie' (‘la monarquia d’Anjou agonitza’)­ que satiritza el regnat de Felip i representa Espanya com un gran ase vestit com una dona. En la primera estampa, el rei fa munyir l’ase; en la segona, mengen junts ben entaulats; en la tercera, ballen i es diverteixen, i finalment en la darrera, veiem l’ase al llit , agonitzant per culpa del malbaratament i dels excessos del monarca, que sosté un bací als peus del llit on l’ase perboca, mentre un metge simbòlic (Doctor Financier) intenta salvar infructuosament el país.

Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació