sapiens.cat

Descobreix la teva història

Reportatges 1714
  • Comenta
Història Moderna
Fotre's de Felip V

Felip fa el ploricó

Baralles de cartes i monedes també van servir per criticar les monarquies europees

Jaume Capdevila 'Kap' (text), Agustí Alcoberro (assessorament)

Primera edició del Tractat en espanyol, llatí i anglès
Primera edició del Tractat en espanyol, llatí i anglès

Amb motiu del tractat d’Utrecht, circulà el gravat alemany titulat 'Der Fridens-Hoff zwischen der Rose und der versöhnten Lilie' (‘amistat de jardí entre la rosa i el lliri reconciliats’), estampat el 1713, satiritzant el tracte que reordenava les fronteres europees i condemnava els catalans, en una escena multitudinària de la qual circularen edicions en diversos idiomes, i diferents versions modificades, amb nous personatges i versos diferents, però amb la constant que Felip hi és dibuixat fent el ploricó, mentre el seu avi Lluís porta el pes polític de la cimera.

Entre les més reeixides sàtires d’aquesta època, cal esmentar una curiosa baralla de cartes editada a Londres cap al 1725 en què es commemoren les victòries del duc de Marlborough durant la guerra de Successió. Cada carta conté un dibuix i un petit text, sovint en vers, al peu; els trèvols, rombes i cors representen escenes de les campanyes del duc als Països Baixos, Bèlgica i la península Ibèrica, i les piques satiritzen indistintament tant francesos com austríacs. Sens dubte els Borbó són els que en surten més malparats; mentre que el rei de trèvols és un retrat de mig cos de Carles III com a rei d’Espanya, el rei de piques és una imatge de Felip que fuig corrents amb la corona robada, com ja vam explicar al número 108 de SÀPIENS.

Finalment, un material satíric força curiós és una medalla de plata encunyada al Regne Unit el 1714, que ridiculitza el tractat d’Utrecht. A la cara de la moneda , amb data 1713, sota el lema 'Concordia res parvae crescunt' (frase llatina que apareix a l’obra del romà Sal·lusti, i que significa ‘les coses petites floreixen en concòrdia’), tres homes representant Anglaterra, França i Holanda defequen ajaguts junts.

Amics per sempre?
Però a la creu , amb data 1714, els mateixos personatges es llancen la femta els uns als altres, sota el lema de la segona meitat de la frase: “Discordia maxima dilabuntur”; és a dir, ‘la discòrdia desfà les coses grans’. Gràficament resulta un resum perfecte, si em permeteu el comentari, del que va significar el tractat.

No he estat capaç de trobar cap sàtira sobre la caiguda de Barcelona. Suposo que és un tema que no fa gaire gràcia i, vista la sort que va tocar-nos als catalans, també en el camp satíric el món va preferir mirar cap a una altra banda i fer com si res. Sigui com vulgui, aquests gravats ens deixen un testimoni lúdic i irreverent, però esmoladament fidel, del que els contemporanis de Felip V pensaven d’ell. Com en els acudits de la premsa d’avui dia, aquelles imatges descarades ens serveixen per prendre el pols del moment històric que s’hi dibuixa.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació