sapiens.cat

Descobreix la teva història

Reportatges 1714
  • Comenta
Història Moderna
Fotre's de Felip V

Fotre's de Felip V

La batalla de l'humor a la guerra de successió

Jaume Capdevila 'Kap' (text), Agustí Alcoberro (assessorament)

Diverses estampes, principalment angleses i holandeses, intentaren explicar l’actualitat de manera satírica, combinant una imatge sovint al·legòrica amb versos o explicacions còmiques, fetes en diversos idiomes per ampliar-ne l’abast. Podem constatar que, malgrat que el personatge més odiat —i, per tant, el més satiritzat— era el rei de França Lluís XIV, un altre dels personatges que hi sortia més malparat era Felip d’Anjou, el futur Felip V, ridiculitzat i presentat com un covard, un lladre, un incapaç o un simple titella de Lluís XIV.

Un llenguatge universal
Les estampes satíriques van tenir una gran difusió i repercussió en l’Europa dels segles XVII i XVIII, ja que amb el seu caràcter icònic tenen la capacitat de materialitzar una idea i de resumir-la de manera irònica, mordaç o virulenta en una senzilla làmina. Així doncs, la caricatura és un element molt útil per copsar l’esperit de l’època, malgrat que, justament, l’estreta relació de cada dibuix amb els esdeveniments concrets del seu context històric pot provocar que el pas dels anys n’hagi esborrat la força satírica. I és que, com el peix, les vinyetes són un producte de consum que cal servir ben fresc: com més allunyades les trobem del context social, cultural i polític que les van originar, més dèbil esdevé el vincle intel·lectual i emocional que hi podem establir. Per a un lector massa allunyat en el temps, serà molt difícil identificar sense ajuda tots els elements i els personatges que el dibuixant va utilitzar per configurar la càrrega punyent dels seus acudits gràfics. Ara que volem revisar les sàtires polítiques dibuixades fa més de tres-cents anys, necessitem contextualitzar-les adequadament per tal que el lector d’avui sigui capaç de paladejar-ne, ni que sigui mínimament, l’aroma satírica original.

El 'Polònia' d’aquella època consistia en gravats —usualment calcografies sobre metall, tot i que també hi ha algunes xilografies sobre fusta de boix— estampats en fulls que a més de la imatge tenien un vers o una explicació, i que de vegades també foren recollits en alguns àlbums. Sovint circulaven diverses versions de la mateixa imatge, en les quals es canviava el títol i el text (i a vegades, fins i tot, el sentit), ja fos a partir de la mateixa matriu o redibuixant de nou la mateixa escena. Però el paper no era l’únic suport de la sàtira; no era estrany veure imatges còmiques gravades en monedes, o fins i tot en tapissos i en peces de marqueteria.

Entre el 1701 i el 1702, quan es desencadenà el conflicte successori, la impremta de Sebastian Petzold a Amsterdam va editar una sèrie de fascicles de contes satírics sota el títol 'Esopus in Europa', on un breu text és encapçalat per un frontispici dibuixat per Romeyn de Hooghe. Fent referència al cèlebre escriptor de faules protagonitzades per animals de l’antiga Grècia, l’autor satiritza la posició de les potències europees davant la successió del tron espanyol, convertint els monarques en bestio­les, i emprant-los per explicar gràficament (i irreverentment) els moviments polítics del moment.

Enllaços relacionats
Descarrega't el PDF del reportatge
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació