sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 143
Sàpiens núm. 143. Juny 2014
Especial Primera Guerra Mundial. El conflicte que va canviar el món
Reportatges / Segle XX
Les llavors de la guerra
Analitzem com es va covar el conflicte en una Europa plena d'ambicions
A l'inici del segle XX les potències europees vivien en un món marcat pel progrés tècnic i la riquesa que generava la industrialització. L'equilibri de forces, però, cada cop era més difícil de mantenir entre uns imperis que veien en la guerra una solució ràpida i eficaç als seus problemes polítics.
Antoni Sella (text)
Reportatges / Segle XX
Un immens error de càlcul
El fracàs del pla alemany per aconseguir una victòria ràpida va conduir a una mena de guerra que ningú no s'esperava
L'agost de 1914, les tropes alemanyes van envair Bèlgica amb èxit, però tot seguit es van estancar a França. Els primers compassos de la guerra, tant al front occidental com a l'oriental, van demostrar que les forces estaven massa igualades perquè el conflicte tingués un desenllaç ràpid. La caixa dels trons s'havia obert, però en arribar l'hivern, l'empat tècnic senyorejava els camps de batalla.
Àlex Novials (text)
Reportatges / Segle XX
Massacre a les trinxeres
Els anys 1915 i 1916 van ser els més intensos de la guerra, amb un escalada bèl·lica sense precedents. La qüestió era guanyar la posició a l'enemic, pam a pam, soldat a soldat. En aquest període clau de la guerra, es van lliurar les batalles més cèlebres: batalles de desgast, de trinxeres, d'atacs i contraatacs, i sobretot les batalles de fang i sang de Verdun i del Somme: dos escenaris, jusntament amb el front rus per Polònia, que marcarien el destí de la guerra.
Jordi Finestres (text)
Reportatges / Segle XX
El darrer acte de la tràgèdia
Les últimes fuetades d'una guerra que no semblava tenir final
El tercer any de guerra va començar amb els exèrcits esgotats. Sobre el taulell de joc, nous protagonistes, estratègies renovades i revolucions de gran transcendència. Tot plegat va decantar la balança del conflicte a favor dels aliats, malgrat que, a la darreria del 1917, eren els alemanys els qui semblava que tenien la victòria a tocar.
Carles Padró (text)
Reportatges / Segle XX
Trinxeres: la vida a l'infern
Així era el dia a dia dels soldats a les trinxeres
Quan la guerra es va estancar al front occidental, a la darreria del 1914, els alemanys van construir unes defenses formidables per resistir sobre el terreny que havien conquerit. I quan els aliats van veure que no els en podrien desallotjar, van optar per replicar la idea de l'enemic i s'hi van plantar al davant. Durant quatre anys, aquells forats excavats a terra van ser la llar (i en molts casos la tomba) de centenars de milers d'homes.
Àlex Novials (text)
Reportatges / Segle XX
Catalans a les trinxeres
L'aventura dels voluntaris catalans que es van allistar a la Legió Estrangera
Tot i la neutralitat de l'Estat espanyol en el conflicte, nombrosos catalans van decidir combatre-hi. Quants eren? Per qui lluitaven? Qui els esperonava i els enviava ajuda des de Catalunya? Us desvelem alguns dels enigmes que envolten un dels episodis més desconeguts de la nostra història bèl·lica.
Joan Esculies (text)
Reportatges / Segle XX
La guerra dels espies
Com Catalunya es va convertir en un dels principals escenaris de l'espionatge
Des del mateix inici de la Gran Guerra, la Península va convertir-se en escenari de tot tipus d'intrigues i accions protagonitzades per agents de les potències bel·ligerants i per espies mercenaris de tota mena, agents dobles o triples, i oportunistes disposats a vendre i comprar de tot. En aquesta guerra secreta, el Principat va ser un dels terrenys de joc privilegiats, i no solament per la seva proximitat amb França i perquè es tractava d'una potència industrial i comercial, sinó també per la importància que tenia el port de Barcelona.
Enric Garcia (text)
Reportatges / Segle XX
Barcelona ciutat neutral
El profund impacte que va tenir la guerra en la vida quotidiana de la ciutat
La Barcelona del 1918 no tenia res a veure amb la de l'inici de la guerra. En quatre anys, els seus trets provincians havien donat pas a un incipient cosmopolitisme. Per la seva banda, l'acceleració industrial va accentuar el corrent migratori proletari mentre que l'especulació i la inflació desbocades van fer incrementar les desigualtats socials i l'aparició del fenomen del pistolerisme.
Sonia Casas Codinach (text), Francesc Cabana (assessorament)
Reportatges / Segle XX
La guerra a l'aire
L'entrada en combat dels primers avions militars
Tot i que els nord-americans Wright han passat a la història per ser els primers a volar, el desenvolupament militar aeri es va cuinar al continent europeu durant la guerra. Primer, els avions es van fer servir per espiar el territori enemic, però en poc temps van aparèixer els bombarders i els primers caces per abatre l'aviació enemiga.
Pere Puig (text)
Reportatges / Segle XX
Submarí a estribord
La lluita pel control de les mars i la guerra submarina
La Gran Guerra sobre l'aigua va posar a prova la destresa tàctica dels contendents, més que les seves capacitats militars. A part del xoc a Jutlàndia, no hi va haver grans batalles navals, però sí una gran planificació estratègica des de cadascun dels bàndols. La gran flota britànica, per una banda, i els nous submarins alemanys, per l'altra, van dur a terme bloquejos per minar l'economia dels seus rivals en tots els fronts.
Sebastià Benassar (text)
Reportatges / Segle XX
La vida a la rereguarda
Les transformacions socials durant la guerra
Lluny dels camps de batalla, la vida tampoc no era fàcil. Les dones es van convertir en el motor d'uns països afeblits pels elevats costos humans i econòmics de la guerra, la fam i els bombardejos. El profund canvi social que tot plegat va representar va transformar les seves societats per sempre.
Agnès Rotger (text)
Reportatges / Segle XX
El nou desordre mundial
Els tractats de pau van posar fi a la guerra, però no al conflicte
'La guerra que havia de posar fi a totes les guerres' va tenir el seu epíleg en un conjunt de tractats que, amb la pretensió de reorganitzar el món per tal d'evitar més conflictes, van ser la llavor d'una catàstrofe pitjor que la viscuda entre el 1914 i el 1918. La societat de la postguerra, lluny d'imaginar tragèdies futures, començava a llepar-se les ferides alhora que assimilava modes i mentalitats que trencaven amb el passat més recent.
Jordi Mata (text)
Viu la història / Segle XX
Una passejada pels escenaris de la guerra
Repassem els indrets visitables que permeten rememorar els principals episodis del conflicte mundial
Joaquim Maria Pujals (text)
Cercador Index Històric
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació