sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Vasili Arkhipov: L'home que va salvar el món

El desconegut que va evitar la guerra nuclear

Fora de Rússia, ningú no havia sentit a parlar de Vasili Arkhipov, l'oficial que va tenir un paper determinant en la crisi dels míssils de Cuba

Carles Llorens (text)

Vasili Arkhipov
Retrat de l'oficial Vasili Arkhipov
Illegitimate Barrister

L’octubre del 2002, en la commemoració a l’Havana dels quaranta anys de la crisi dels míssils, qui havia estat secretari de Defensa de Kennedy, Robert McNamara, va revelar molts detalls de com van estar a punt de desencadenar l’holocaust nuclear. Se sabia que havia estat determinant un oficial soviètic del submarí B-59. Arran de la intervenció de McNamara, Thomas S. Blanton, director dels Arxius de la Defensa Nacional de la Universitat Geor­ge Washington, va revelar-ne el nom. Fora de Rússia, ningú no havia sentit a parlar de Vasili Arkhipov, un oficial que feia tres anys que havia mort prop de Moscou. Ara, cinquanta anys després d’aquest episodi, ja podem perfilar la biografia d’aquest home que, segurament, va salvar el món de la Tercera Guerra Mundial.

Vasili Alexandròvitx Arkhipov era el segon oficial del B-59, un dels quatre submarins atòmics de darrera generació que va sortir de l’URSS en direcció a Mariel, Cuba, l’1 d’octubre del 1962.
Arkhipov era un clar resultat de la Revolució. Nascut el 1926 i fill d’una família pobra de la Rússia profunda, semblava destinat a continuar la feina de pagès dels seus pares. Amb la Revolució, i amb la seva carrera a la Marina —va estudiar a l’Escola Superior Naval del Pacífic—, va poder gaudir d’una notable promoció social i, de molt jove, ja va participar en algun dels darrers episodis de la Segona Guerra Mundial. En aquell moment, tenia una notable carrera com a oficial de submarins a les flotes del mar Negre, del Nord i del Bàltic.

En salpar de Múrmansk, al nord-oest del país, molt a prop de Finlàndia, Arkhipov probablement va recordar la va seva tràgica missió anterior,l’abril del 1961 (tot just un any i escaig abans) a bord del K-19. Llavors també era el comandant adjunt del submarí.

Missions d’alt risc
El K-19 era el submarí emblema de l’URSS, el resultat dels esforços tecnològics per equiparar-se a la flota nord-americana. Mogut per dos reac­tors nuclears, anava equipat amb tres míssils balístics, cadascun amb un cap nuclear, que podien assolir objectius a 670 quilòmetres de distància. A la primeria dels seixanta, les autoritats soviètiques necessitaven poder-lo exhibir en la guerra de dissuasió amb els Estats Units. Per això, la seva construcció es va accelerar tan forçadament que va acabar sortint a mar obert amb múltiples deficiències.

El 4 de juliol del 1961, després d’uns exercicis al sud de Groenlàndia, un dels reactors del K-19 va patir una fuga en el seu sistema de refrigeració. La temperatura del reactor de seguida es va disparar. Per aturar l’escalfament, vuit mariners van entrar a la zona a reparar la fuga. Els vuit van morir al cap de poques hores. La tensió que es va viure va ser tan important que la tripulació es va revoltar contra el capità Nicolai Zateyev. Només la determinació d’Arkhipov, a qui els seus homes reconeixien una gran autoritat, va posar fi al motí. La sang freda que el comandant adjunt havia demostrat devia ser clau a l’hora de confiar-li un important rol al capdavant del submarí que ara es dirigia a Cuba. Dins del K-19, Arkhipov havia viscut la seva missió més tràgica. Dins del B-59 viuria la més transcendent.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
L'activitat, oberta a tothom, presenta una nova mirada sobre el món rural
Repassem el pes d’un segle de dominació anglesa en 10 punts
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació