sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 150
Sàpiens núm. 150. Desembre 2014
150 moments clau de la nostra història
I de regal...
Un facsímil del diari 'La Humanitat' de l'endemà de la mort de Francesc Macià, el 25 de desembre de 1933
Per què passa? / Segle XXI
Paraigües contra gasos lacrimògens a la Xina
Els habitants de Hong Kong s'oposen al control de Pequín sobre les seves institucions
Les darreres setmanes Hong Kong ha ocupat un paper preponderant en els mitjans de comunicació per les manifestacions al carrer demanant democràcia al Govern xinès, unes manifestacions que han tingut com a símbol els paraigües enfront els gasos lacrimògens emprats per la policia. Però el fet és que Hong Kong mai no ha estat una democràcia, i les peticions dels ciutadans no són les d'una democràcia tal com l'entenem a Occident.
Víctor Gavín (text)
L'entrevista / Història Medieval
Andreu Lascorz
"Les matances del segle XIV i la disputa de Tortosa van ser letals per als jueus"
Quan es compleixen 600 anys del debat interreligiós més important de l'edat mitjana, parlem de les seves repercusions amb un dels hebraistes més influents de Catalunya.
Víctor Farradellas (text), Enrique Marco (fotografia)
Reportatges
150 moments clau de la història de Catalunya
Els fets que han configurat el país que coneixem
Un país s'explica per la cadena de decisions, encertades o equivocades, que han anat prenent els seus principals líders en totes les èpoques i en tots els àmbits. Un país s'explica per la força i la determinació de la seva gent. Nosaltres hem seleccionat 150 moments sense els quals, el nostre país seria una mica diferent... o molt diferent. Com seria Catalunya sense la romanització o sense la conquesta musulmana? Com seria Catalunya si Borrell II no hagués trencat el vassallatge amb els reis francs? I si Pere el Catòlic no hagués perdut la batalla de Muret? Què hauria passat si amb Martí l'Humà no s'haguès extingit el Casal de Barcelona? I si no haguessim perdut la guerra de Successió? Com hauria estat Catalunya sense la revolució industrial? Què hauria passat si Espanya hagués entès que havia d'escoltar el clam del poble català? La Catalunya d'avui és el resultat inequívoc d'aquests 150 moments estel·lars.
Redacció (text), Neruuu (il·lustracions)
Reportatges / Història Antiga
Per què som cristians?
Repassem les claus històriques del triomf del cristianisme
Dos mil anys després del seu naixement, avui en dia el cristianisme és una de les religions amb més adeptes al món, amb prop de dos mil milions de seguidors. Però, per què una secta oriental, sorgida del judaisme, es va convertir, sense la imposició de les armes, en la doctrina oficial de l'imperi Romà? Us oferim les claus històriques per entendre-ho.
Antoni Janer (text), David Abadias (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Franco contra el Barça
El procés franquista per depurar el club blaugrana i espanyolitzar-lo
La guerra civil i la immediata postguerra es van convertir en l'etapa més fosca de la història del Futbol Club Barcelona. Al llarg de gairebé una dècada, els franquistes van executar un pla de depuració que va esborrar els elements catalanistes del club.
Jordi Finestres i Xavier Garcia Luque (text), Josep M. Solé i Sabaté (assessorament)
Reportatges / Prehistòria
L'home d'Atapuerca ve d'Àsia?
Les darreres troballes fòssils a la Xina fan replantejar l'origen de "l'homo"
Fins ara, la teoria més acceptada era que tots els homínids eren descendents d'ancestres comuns vinguts d'Àfrica. L'anàlisi més profunda dels fòssils asiàtics, però, ha fet trontollar aquesta idea davant les similituds facials amb els europeus més antics.
Cristina Serret (text), María Martinón-Torres (assessorament)
Reportatges / Història medieval
Veles i vents: com era la vida quotidiana d'un mariner al port de Barcelona?
Salpem en una de les naus més importants de la flota medieval catalana
En el segle XIV l'activitat marítima era un dels sectors econòmics fonamentals de la Corona d'Aragó, i Barcelona, un dels ports més dinàmics i estratègics de la Mediterrània. Des d'allà hi havia qui s'embarcava per anar a la guerra, viure aventures, fer intercanvis o dedicar-se a fer de corsari. En qualsevol cas, la vida a bord no estava exempta de perills.
Enric Garcia (text)
Reportatges / Història Moderna
'La Grossa' del 1700
Fa tres segles els catalans ja jugàvem la loteria
Sempre s'havia afirmat que la loteria havia arribat a l'Estat espanyol de la mà de Carles III el 1763, seguint l'experiència napolitana. Però recerques recents de l'historiador Albert Garcia Espuche han posat de manifest que, a les acaballes del segle XVII i a la primeria del segle XVIII, a Barcelona ja s'organitzava "La Grossa" pel delirir dels seus habitants.
Albert Garcia Espuche (text)
Reportatges / Segle XIX
Sissí, l'aliada dels independentistes hongaresos
La convulsa vida de la dona que més va influir en la política austríaca del s. XIX
Els hongaresos, cansats dels abusos i del centralisme de Viena, van reclamar la secessió de l'imperi Austríac durant la segona meitat del segle XIX. Ningú no es pensava, però, que la principal aliada dels independentistes seria l'esposa de Francesc Josep I, l'emperadriu Elisabet.
Maria Coll (text), Andreu Mayayo (assessorament)
Històries de Barcelona
El gabinet de les meravelles dels Salvador
La col·lecció de curiositats científiques
Des del Renaixement fins a la fi de la Il·lustració, va proliferar a Europa una dèria per col·leccionar tota mena d'objectes d'origen natural. A Catalunya, el gabinet de curiositats de la família Salvador va destacar per damunt de la resta i va situar Barcelona com un dels referents de les ciències naturals al continent.
Carla Galisteo (text)
Viu la història
Nadal als museus
Els museus de Catalunya preparen activitats per aquestes festes
Laura Díaz (text)
Viu la història / Segle XX
25 anys sense el Mur de Berlín
Barcelona commemora la caiguda del Teló d'Acer
Laura Díaz (text)
Postals des de...
L'altra estàtua de la llibertat
El monument a Francesc Ferrer i Guàrdia a Brussel·les
Carla Galisteo (text)
Viu la història / Prehistòria
Passejada entre dòlmens a l'Alt Urgell
Et proposem una ruta pels monuments més característics del neolític
Carla Galisteo (text)
Viu la història / Història Medieval
Un dia a l'edat mitjana
El Museu d'Història de Catalunya us trasllada a l'època medieval
Laura Díaz (text)
Viu la història / Segle XX
Patrimoni entre sales nobles
El Museu Comarcal de l'Urgell acull peces de totes les èpoques
Roger Costa (text)
Cercador Index Històric
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació