sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta
Segle XX
Els moviments civils de resistència pacifíca

El somni de Martin Luther King

Rosa Parks, fitxada per la policia per seure en un seient reservat als blancs, va ser la icona dels drets civils

Arnau Cònsul (text), Andreu Mayayo (assessorament), Juan Álvaro (Il·lustració)

L’abolicionisme als EUA havia comportat que els negres ja no fossin esclaus, però això no els equiparava ni de bon tros a la resta de ciutadans. El racisme era predominant i hi havia teatres, botigues, esglésies i transports públics vetats a la gent que no fos blanca; i els que eren mixtos, acostumaven a reservar-los espais separats. Les sufragistes americanes ja s’havien enfrontat a la difícil equació: “sexe+raça”. Acceptar la igualtat de gèneres havia estat revolucionari, però què s’havia de fer amb les dones negres? Les feministes van passar de puntetes sobre alguns drets i només les dones blanques van acabar votant; les altres tenien un altre problema.

Va ser una dona, Rosa Parks, qui va fer cas omís del sistema establert quan va seure en un lloc per a blancs en un autobús local de Montgomery, Alabama. En realitat, imitava el gest de Claudette Colvin, una noia de 15 anys que uns mesos abans havia fet el mateix, provocant un petit daltabaix local; l’adolescent va ser detinguda i jutjada. Però el gest de Parks, l’1 de desembre del 1955, es va convertir en la icona d’un moviment que aviat va trobar un líder indiscutible: Martin Luther King, pastor de l’Església baptista d’aquella ciutat. Per protestar contra l’arrest de Parks, va cridar al boicot als transports públics de Montgomery: en els 381 dies que va durar l’acció, desenes d’autobusos van quedar aturats, ja que els negres eren majoria a Alabama —i pocs blancs usaven el servei.

El crit es va estendre a altres estats i, al capdavall, es va aconseguir que la llei que imposava la segregació racial als autobusos fos eliminada. És clar que tot plegat no li va sortir gratis, a King: va rebre amenaces del Ku Klux Klan, van bombardejar casa seva i va ser arrestat per provocador. Seguint la tesi de Gandhi, però, va demanar a les multituds que acudien a protegir-lo que la resposta contra tota provocació havia de ser el diàleg.

Internacionalització del moviment
La popularitat de King va créixer com l’escuma, en bona part pels atacs personals que va rebre, tant d’eixelebrats que li van fer la cara nova o que li van clavar un obrecartes, com pels escàndols sexuals i fiscals en què va voler incriminar-lo l’FBI. A més, va internacionalitzar el seu moviment en favor dels drets civils dels afroamericans, i les marxes per la llibertat que organitzava eren cada vegada més nombroses i els discursos que hi feia, més i més reproduïts pels mitjans. El 28 d’agost del 1963 dues-centes mil persones van escoltar a Washington, en directe, el de l’“I have a dream…”. Fou el clímax de la lluita de King, coronada amb el premi Nobel de la pau i la Llei de drets civils del 1964, que prohibia la segregació racial en escoles, instal·lacions públiques, llocs de treball i “l’aplicació desigual dels requisits per als votants”.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació