sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada 185
Sàpiens núm. 185. Setembre 2017
Els secrets dels maçons i d'altres societats secretes
Caos a Veneçuela: el chavisme contra les cordes
Aquest estiu s'ha accelerat l'escalada de violència entre el govern de Maduro i els opositors
La fractura, ja existent entre la societat i les institucions del país, es va engrandir arran de la convocatòria de Nicolás Maduro d'uns comicis per renovar el Parlament. L'oposició en bloc va rebutjar presentar-s'hi en considerar que les bases de la convocatòria afavorien, clarament, el chavisme. El resultat és un parlament que ha fet 'tabula rasa' dels sectors crítics i un país que es troba a un pas de la guerra civil, com ho demostra la sublevació militar fallida del passat 6 d'agost.
Miquel Izard
L'entrevista / Segles XX i XXI
Joaquim Dorca: "La història de Catalunya té un potencial increïble internacionalment"
Soci fundador de Devir, l'empresa puntera en jocs de taula a l'Estat, Dorca ha impulsat la traducció de títols al català i la creació de jocs sobre la història de Catalunya
Cada vegada és més habitual trobar jocs de taula de temàtica històrica a les botigues. L'interès per aquesta proposta d'oci ha crescut molt la darrera dècada, com ho demostren les xifres de negoci de les empreses especialitzades i l'afluència de visitants a convencions i festivals com el DAU Barcelona. Per entendre les arrels d'aquest fenomen, parlem amb el soci fundador de Devir Iberia, la principal empresa del sector al nostre país.
Víctor Farradellas (text), Enrique Marco (fotografia)
Reportatges / Segles XVII, XVIII, XIX i XX
L'origen dels maçons: societats (no tan) secretes
Us desvelem l'origen i tots els misteris d'aquesta i altres societats secretes
Després de la Reforma protestant i amb l'auge de la Il·lustració i els successius avenços científics, molts erudits van decidir organitzar-se per posar en comú els seus coneixements. Sovint, les seves idees reformadores topaven amb dogmes oficials: per això es reunien amb discreció i s'amagaven darrere de símbols i rituals hermètics, que han sobreviscut fins avui.
Víctor Farradellas (text), Àngel Casals (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Atacar Franco per l'esquena
Quan la Catalunya republicana va defensar la independència del Marroc
El 1936, quan les forces contràries a la República avançaven ràpidament cap a Madrid –en bona part gràcies a la participació de tropes marroquines–, des de Catalunya es va preparar un complot per fomentar una revolta independentista al Marroc i així deixar Franco sense la seva rereguarda nord-africana. Una operació que va fallar per l'oposició del govern espanyol i de les autoritats franceses.
Gustau Nerín
Reportatges / edat mitjana i edat moderna
Per què al Tibet són budistes?
Viatgem al sostre del món per conèixer l'origen dels lames
Al segle VIII el Tibet va viure un moment d'esplendor amb l'establiment de l'Imperi. Entre les innovacions i els coneixements que van nodrir el país, va destacar l'arribada d'una nova religió, el budisme, que va saber connectar molt bé amb les creences prèvies dels seus habitants. Aquella barreja va ser l'embrió d'una fe particular.
Jordi Caixàs (text), Anna Busquets (assessorament)
Reportatges / Segle XX
Històries de la Model
El termòmetre polític i social de la Barcelona del segle XX
Què tenen en comú el pedagog Ferrer i Guàrdia amb Puig Antich? I el Noi del Sucre amb el Vaquilla? L'exposició "La Model ens parla: 113 anys, 13 històries" ens permet recórrer els espais més icònics del centre penitenciari i recordar alguns dels seus il·lustres interns.
Marta Ballesta (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
Reportatges / Segles XIX i XX
En llagut per l'Ebre
Hissem les veles amb els antics llaguters
Des de sempre l'home ha navegat per l'Ebre amb embarcacions adaptades per al trànsit fluvial. Mentre no hi va haver carreteres ni línies de tren en condicions, els llaguts van ser la via més ràpida per al transport de mercaderies. Avui podem resseguir els antics itineraris amb llaguts motoritzats. Tota una atracció turística!
Oriol Gracià
Viu la història
Alcanar fet a mà
Arriba una nova edició del Mercat Ibèric de Sant Miquel
Viu la història
L'arquitectura de la Terra Alta i el Matarranya: l'elegància de l'austeritat
L'esplendor arquitectònica als nuclis de la Terra Alta i el Matarranya
Malgrat les divisions administratives, els nuclis interiors de la Terra Alta i els més orientals del Matarranya estan units per un patrimoni viu, la llengua catalana, i un de perenne, els edificis renaixentistes. L'arquitectura civil del segle XVI ens ha llegat edificis remarcables, entre els quals despunten els ajuntaments ubicats en places porxades i monumentals.
Oriol Gracià
Enric Calpena entre fantasmes
Un alcavot amb sort
Enric Calpena
Viu la història
La insòlita història del collaret viatger
La Diputació de Barcelona presenta la crònica del viatge d'un collaret de variscita del neolític mitjà en una mostra itinerant
Cercador Index Històric
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
La primera Constitució francesa republicana proclamava la sobirania popular i insistia en l’existència d’uns drets inalienables, com el de la llibertat personal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 302 anys
Geolocalitzem un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació