sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Quins bessons es van enfrontar pel comtat de Barcelona?

La disputa entre Berenguer Ramon II i Ramon Berenguer II va acabar amb l’assassinat del segon, el 5 de desembre del 1082

Joan Esculies Dimarts, 5 de desembre de 2017

Retrat de Ramon Berenguer II
Retrat imaginari de Ramon Berenguer II
Filippo Ariosto / Wikimedia Commons

Malgrat ser bessons, els fills de Ramon Berenguer I de Barcelona, Ramon Berenguer II (1053 - Sant Feliu de Buixalleu, 1082) i Berenguer Ramon II (1053 – Jerusalem, vers 1097) van mantenir una disputa incessant pels comtats de Barcelona, Girona, Osona, Rasès i Carcassona, que va acabar de manera tràgica.

En morir el seu pare, el 1076, Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van heretar, entre altres dominis, el comtat de Barcelona. El primer, també conegut com el Cap d’Estopes per la seva cabellera rossa, dos anys després va casar-se amb Mafalda de Pulla-Calàbria, amb qui va tenir diversos fills. Segons el testament del seu pare, ambdós germans havien de regnar en igualtat de condicions. Amb tot, durant anys van litigar per repartir-se terres i palaus, i van arribar a compartir-los a temporades, sense aconseguir cap solució satisfactòria.

Berenguer Ramon II, el Fratricida
El 5 de desembre del 1082, en circumstàncies poc clares, Ramon Berenguer II fou assassinat per uns assaltants o pels seus acompanyants en creuar un bosc prop de Gualba. Aviat s’hi volgué veure la mà del seu germà. Així, popularment s’anomenà Berenguer Ramon II com el Fratricida. Arran d’aquest fet, diversos nobles, amb l’ajut del bisbe de Vic, van enfrontar-se amb el nou comte únic de Barcelona.

La disputa va acabar quan el Fratricida acceptà de no casar-se i de tutelar el fill petit del seu germà, que acabaria succeint-lo al capdavant del comtat, com a Ramon Berenguer III, després de la seva mort a Jerusalem vers l’any 1097.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Egipcis contra hititesCadeix: revivim la primera batalla de la història
  • Penedès, segle XIQuan Mir Geribert va desafiar el casal de Barcelona
  • Conte de NadalEl 'best-seller' de Dickens que va sacsejar Anglaterra el 1843
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació