S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Batalla monumental

Les set llegendes del castell de Montsoriu

Na Guilleuma, el general Maüs, la Dama Roja i un rei moro protagonitzen mil i una històries vinculades a la fortalesa que competeix al concurs 'Batalla monumental'

El castell de Montsoriu vist des de la torre de les Bruixes
El castell de Montsoriu vist des de la torre de les Bruixes Wikimedia Commons

Un castell com el de Montsoriu, tan elevat i senyorial, no podia estar exempt d'històries i llegendes, explicades als pobles de la rodalia a la vora del foc. Les trobareu totes al web del castell de Montsoriu, i a continuació us en fem un resum.

  1. Els orígens del castell. Conten que un dia un general anomenat Maüs, tot defensant la terra contra els forasters, fou derrotat i fugí entre els boscos. En la fugida va perdre l’ajudant, però aquest, en veure una foguera a l’indret de Montsoriu, s’hi encaminà i retrobà el seu general. Llavors Maüs va ordenar construir en aquest punt un castell. El nom del general Maüs actualment es manté en la denominació d’un carrer a la vila d’Arbúcies, que ja apareix documentat al segle XVIII.
     
  2. Na Guilleuma, la bruixa. Diu la llegenda que al castell de Montsoriu hi va viure na Guilleuma, una dama pecadora condemnada a vagar per l’edifici que cada nit sortia seguida d’una cort de serventes que voltaven les ruïnes del castell, sembraven malura i feien perdre totes les collites. Quan el rector de Breda les va ruixar amb aigua beneïda, van fugir fins al turó de Morou i, des d’allà van fer un salt fins al gorg Negre de Gualba, on es diu que encara hi són. Per això, la torre edificada a uns quants metres de distància del castell i que domina la vall d’Arbúcies es diu la torre de les Bruixes, mentre que a la pedra on es van recolzar per fer el salt fins al gorg Negre hi ha quedat una petjada. 
     
  3. La Dama Roja de la torre. Al punt de la mitjanit, la Dama Roja treu el cap pel cim de la torre de l’Heura, despentinada, amb una llanterna encesa a la mà dreta i un corn de caça a l’esquerra. Fa tres tocs de corn. Li respon un altre toc de la banda de coll de Castellar i, poc després, apareix el cavaller vestit de negre amb un cavall de foc. Puja a la torre, munta a la gropa del cavall la Dama Roja del castell i desapareixen en la foscor de la nit.
     
  4. El rei moro i el peix fresc. Una vegada el rei moro assetjava el castell de Montsoriu, pensant que el senyor del castell i els seus servents es rendirien davant la presència del seu exèrcit. Així passaren un dia, dos, quinze i un mes, fins que un dia el senyor del castell de Montsoriu el va convidar a dinar a dalt del castell. Entre els plats que li serviren en el convit hi havia peix fresc de la riera. El peix era pescat i pujat al castell a través d’un túnel subterrani. El cabdill moro, en veure tal prodigi, desistí de l’atac i se’n tornà al seu país.
     
  5. Tresors ocults. En una de les coves de Montsoriu hi viuen tres serpents, que porten un diamant a la boca, que només deixen quan van a abeurar-se en alguna font. El qui els el pogués robar seria ric i feliç per tota la vida. Dins la cova, les tres serpents guarden tres bugaders plens de moneda encantada. L'encateri es pot desfer anant-hi la nit de Sant Joan al punt de les dotze i portant aigua beneïda i pa sucat amb llet per alimentar les serpents.
     
  6. Els sorolls del bosc. Un caçador oïa missa al peu de l’ermita de Santa Fe del Montseny, voltat pels seus gossos de caça. Al punt d’aixecar Déu, veié passar la llebre, i ell, ràpid com el llamp, i deixant de banda el moment solemne de la consagració, empaità la llebre bosc endins. Com a càstig per aquesta irreverència, ara caça eternament per aquests boscos. La gent del territori diu que hi ha dies que se senten lladrucs misteriosos pels boscos del castell de Montsoriu.
     
  7. Un crim passional: inici de la revolta dels Remences? Un minyó, vassall del senyor de Montsoriu, va casar-se amb una de les noies més precioses de la rodalia. Per satisfer el vell tribut de vassallatge, celebrades les noces, el nuvi va presentar la núvia al senyor. En clarejar, el nuvi va fer via al castell per recuperar la seva esposa. Els guàrdies del castell reberen el minyó amb mals termes, li digueren que hi tornés l’endemà. Amb males raons el feren esperar tres dies. El dia que feia quatre, el jove, encès d’ira, pujà al castell. El mateix senyor es presentà al portal i li lliurà la seva esposa amb paraules burletes i escarnidores. El jove travessà el cor del senyor de Montsoriu amb una daga, i els nuvis van fugir muntanya avall. En arribar al poble tothom els esperava disposats a sortir al carrer en defensa del matrimoni. Diu la llegenda que d’aquell moviment de poble va néixer la guerra dels Remences, en què els vassalls van alçar-se contra el poder abusiu de nobles i senyors.


'Batalla monumental'
Montsoriu és un dels participants de la segona temporada de Batalla monumental, el concurs que escollirà el monument favorit dels catalans. El programa s'estrena amb un duel de fortaleses que posa cara a cara els castells de Mur i Montsoriu, en un dels cinc enfrontaments que tindrà el concurs. Els cinc monuments finalistes passaran a la gran final, que es disputarà en un programa especial en directe. Podeu veure la resta de concursants en aquest mapa interactiu. L'audiència decidirà el guanyador de cada setmana votant a través de les xarxes socials del programa: FacebookTwitter i Instagram

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto