Caterina Tarrada

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1419-1516
 • Estat civil

  Casada

 • On vivia

  Engordany

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1473

 • Desenllaç del judici

  Desterrament

Caterina Tarrada, muller d’Arnau Tarrat d’Engordany, fou empresonada i jutjada per bruixa pel tribunal de corts l’any 1473. Caterina havia estat ja assenyalada com a bruixa durant el judici de 1471 contra Joana Call àlies Sucarranya d’Engordany, quan algunes veïnes afirmaren haver-les vist entrar en un estable de nit amb algun recipient sospitós que semblava ple de freixures. Durant el judici, i després de diverses sessions de turment, Caterina va acabar reconeixent la seva culpabilitat, tot afirmant que la carn que portaven aquella nit era en efecte la freixura d’un infant que havien desenterrat del cementiri d’Andorra, la qual barrejaren amb galàpet i arsènic per fabricar una pólvora «per matar gens e bestiar».

Caterina va ser condemnada al desterrament, però poc després va obtenir una carta de remissió per part del veguer Pere Paüls, el qual li va aixecar la pena gràcies a la intervenció al seu favor d’alguns prohoms de les valls.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 265 del 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi