Joana Tomassa, àlies 'Serpella'

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1551-1614
 • Estat civil

  Casada

 • On vivia

  El Tarter

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1593, 1602, 1604 i 1608

 • Desenllaç del judici

  Llibertat sota fiança / Assots / Assots i desterrament / Mort a la forca

Era filla de Caterina Tomassa, que havia estat condemnada per bruixa el 1576 i ella mateixa va ser jutjada quatre vegades entre el 1593 i el 1608. La primera, als 25 anys, quan, tot i que va ser sotmesa a diverses sessions de turment del polze i de l'estrepada, va negar la seva culpabilitat. En aquesta ocasió la cort va alliberar-la sota fiança, perquè estava embarassada.

El 1602 va tornar a ser detinguda i condemnada a assots. Dos anys més tard va ser condemnada a assots i desterrament de per vida prèvia confiscació dels seus béns. Finalment, el 1608 va ser detinguda i condemnada a morir a la forca per haver trencat el desterrament.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi