Maria Guida àlies 'Tomassa'

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1419-1516
 • On vivia

  Encamp

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1471

 • Desenllaç del judici

  Execució

A la sentència de mort de Maria Guida àlies Tomassa consta que va reconèixer haver abjurat de la fe cristiana i prestat homenatge al boc de Biterna, haver provocat la malaltia i la mort entre els seus veïns per mitjà de maleficis i metzines, haver desenterrat infants i haver provocat una pedregada que va devastar els terrenys de la parròquia d’Encamp. Per tots aquells crims, va ser condemnada a morir cremada, per tal que fos càstig per a ella, exemple per als altres, i per tal que les valls d'Andorra fossin purgades d'aquelles horribles dones (ad mortem corporalem condepnamus et fore et esse igne conburendam et congremandam, taliter ut (...) dicte valles Andorre purgentur a tam pessimis mulieribus).

La seva filla, Maria Tomassa, seria també jutjada i sentenciada per bruixa l’any 1499.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi