Maria Jaume-Joana, àlies 'Sastressa'

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1551-1614
 • Edat

  40

 • Estat civil

  Vídua

 • On vivia

  Llorts

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1593 i 1604

 • Desenllaç del judici

  Llibertat sota fiança / Assots i desterrament

Maria Jaume-Joana, àlies Sastressa, vídua de Joan Sastre de Llorts, va ser detinguda i jutjada per bruixa juntament amb altres dones el 1593 i alliberada sota fiança. Però el 1604 va tornar a ser detinguda, quan ja tenia prop de cinquanta anys. En aquesta ocasió, el tribunal li va prometre "seguretat de vida i membres" amb la condició que descobrís altres dones bruixes. Maria Jaume-Joana va acabar confessant que havia estat iniciada en l’art de bruixeria quinze anys abans per dues germanes: Joana i Maria Gavatxa. Segons la seva confessió, totes tres s’haurien untat amb un ungüent fabricat amb greix de minyons i ossos de cadàver per tal de sortir volant pel fumeral de la cuina fins a l’aplec diabòlic, celebrat a les muntanyes de la Basseta. Allí haurien abjurat de la fe i prestat homenatge al Diable o boc de Biterna, amb qui haurien tingut tracte carnal, saltat i ballat, i li haurien promès de fer tot el mal que poguessin. Seguidament, l’acusada va confessar haver assassinat el seu propi fill amb metzines i haver entrat de nit a casa Call de Llorts, juntament amb les Gavatxes, per tal d’esbudellar un minyonet.

La cort va decidir tenir en compte la seva col·laboració i va condemnar-la a assots i desterrament.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi