Peyrona Moratona

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1615-1630
 • On vivia

  El Tremat

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1621

 • Desenllaç del judici

  Execució

Jutjada i condemnada el 1621, durant la seva confessió Peyrona va inculpar de bruixa altres dones de la vall, les quals va assegurar haver vist en l’aplec diabòlic celebrat a la Basseta, a les muntanyes de Sant Joan de l’Erm. Va ser executada aquell any, segons consta en altres judicis com el de Joana Martí, que va afirmar: "Peyrona Moratona del Tremat [...] sé que és morta, que l’an penjada".

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 235 de SÀPIENS (octubre 2021)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000